Страшните последствия от само една нощ безсъние

Нови стресиращи факти за безсънието и влиянието му върху мозъчната дейност, разкри първото медицинско изследване за тази година в Швеция. Оказа се, че само една нощ лишаване от сън води мозъка до състояние, което е равносилно на мозъчно сътресение.

безсъние и здраве

Медицинското проучване е направено върху 15 млади мъже. През първата нощ на всички тях бил осигурен 8 часа здравословен сън, но на следващата били държани будни. През цялото време играли карти, други игри, гледали филми или щракали из интернет.

На сутринта кръвните проби на участниците показали рязко нарастване в нивата на неврохимични маркери, които са пряко свързани с увреждането на мозъчните клетки. Сравнено с предния ден, процентът бил завишен с 20 на 100.

„Безсънието е пряко отговорно за цяла поредица от здравословни проблеми. Изводите до които стигнахме са, че то причинява нещо като контузия на човешкия мозък, много наподобяваща последствията от силен удар. Представете си какво се случва в главите на хората, които не могат да спят дни наред”, разкрива съветникът по медицина Крис Уинтер.

Защо се получава така? Когато човек спи, лимфната система е 10 пъти по – активна, сравнено с когато е буден. През времето на своята активност, лимфите правят всичко възможно, за да изхвърлят непотребните клетъчни остатъци и токсини от тялото. А когато не спите, мозъкът просто не може да се прочисти и на следващия ден обичайно се чувствате като болни.

За щастие има и добра новина. Човешкият мозък е построен по начин, който му позволява бързо да се съвземе след безсъние, стига да му се осигури възможно най – бързо време за почивка. Накрая обаче е важно да отбележим, че безсънието е изключително опасно и ако е хронично, може да причини дълготрайни здравословни щети, които в някои случаи нямат решение.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *