Сминдухът помага при диабет и косопад

Сминдух
Сминдух

У нас сминдухът се използва като основна добавка към шарената сол или при приготвянето на месо. Малцина обаче знаят, че тази подправка е и лечебен продукт. Сминдухът е богат на минерали, протеини и витамини. Смлените зърна помагат за увеличаването на кърмата при родилки. Също така стимулира апетита и метаболизма. Препоръчва се и при анемия, защото съдържа голямо количество желязо. При диабет сминдухът контролира нивата на захарта, като освен консумиран като подправка с храната може да се приема и под формата на запарка – тя се прави със счукани семена, залети с гореща вода и оставени за около три часа.

СминдухПодправката лекарство помага за понижаване на високото кръвно налягане, като тогава е добре да се пие чай, приготвен от 1 лъжичка сух сминдух.

Сминдухът дава сили при преумора, помага при проблеми със стомаха, при застой в черния дроб, освен това се смята за афродизиак и е помощно средство при сек*уални проблеми. При болки в гърлото или язви в устата помага гаргара с отвара от билката.

При косопад се използват смлени свежи листа, като така получената паста се нанася на главата при баня. Така че нека разширим приложението на сминдуха – той е не просто подправка, а и лечебно растение.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *