Симптоми и превенция на артрозата

Артрозата, известна като остеоартрит, е заболяване, което атакува ставите, като причинява износване на хрущяла. Среща се много често при хора от третата възраст.

artroza

Различни са факторите, които водят до появата на заболяването, но сред тях е и възрастта. Човек над 45- годишна възраст е по- склонен да страда от артроза. Също влияе и пола, среща се при жени и мъже, но при дамите започва в по- ранна възраст. Най- сериозният фактор е наднорменото тегло, тъй като увеличава риска четири пъти.

Артрозата причинява подуване, болка и загуба на движението в ставите. Хрущялът предпазва от директно триене на костите. В най- тежките случаи, костите попадат там, където трябва да е хрущялът, и болката при движение, е още по- силна. В дългосрочен план, заболяването може да причини деформации.

Артрозата може да се появи във всички стави, но най- често е в гърба, шията, кръста, коленете и ръцете.

СИМПТОМИ

Артрозата е заболяване, което се развива бавно. Първият симптом е болка в ставите след физическо натоварване, което изисква повече усилия. Артрозата на ръцете се появява след 50- годишна възраст, счита се за генетична артроза, тъй като може да се унаследява.

В първия етап се усеща болка в ставите след всяко движение, която се облекчава с почивка. В следващия етап болката пак се появява при движение, но не отшумява в покой. Периодите на болка ще се увеличават, като тенденцията е да става постоянна.

Друг признак на заболяването е липса на еластичност в ставите, което пречи на обичайното движение на костите.

„СТАВИН- КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

Polypathologie

ПРЕВЕНЦИЯ

Болестта може да се предотврати, ако усвоим добри здравословни навици и преустановим заседналия начин на живот. Трябва да се предпазваме и от затлъстяване, да ограничаваме дейностите, които изискват сериозно физическо усилие, като носене на тежки предмети.

Хората, които вече имат артроза, трябва да избягват движението, което предизвиква болка. Когато вече се появи болестта, трябва да правите редовно леки упражнения и в кратки периоди, без да се претоварвате. Може да използвате бастун, за да облекчавате болката. Използвайте студени или топли компреси на мястото, тъй като облекчава болката и позволява движението.

Артрозата се появява при хора в напреднала възраст, въпреки че има и преждевременни случаи. Вредните и нездравословни навици са сред основните фактори за появата й. Правилното хранене и редовната двигателна активност ви гарантират здраве на старини. Трябва да поддържате подходящо за ръста ви тегло и да избягвате рязкото му намаляване или повишаване.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *