Шипките – шампион по витамин C

Шипките
Шипките

Билката, този непретенциозен на пръв поглед плод на есента, всъщност е наричан царица на билките. Тя съдържа огромно количество полезни за организма вещества. Съдържанието на витамин С в шипките е 30-40 пъти повече, отколкото в доматите и лимоните, и около 300 пъти повече, отколкото в ябълките. Затова шипката няма аналог по количество витамин С в растителния свят.

Червените плодчета са богати на витамини Р, В1, В2, К, Е, А, незаменимите Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, мощни антиоксиданти, пектин, органични киселини, захари, дъбилни вещества, минерални соли като фосфорна, калиева, калциева, натриева, магнезиева.

Отвара от шипки бори инфекции и грип
Отвара от шипки бори инфекции и грип

Отварата от плодовете засилва съпротивителните сили на организма и помага при инфекциозни заболявания, грип и настинка. Тя забавя развитието на атеросклерозата, стимулира функцията на половите жлези и образуването на жлъчка, намалява и спира кръвотечение, засилва регенерационните процеси на костните и меките тъкани, спомага заздравяването на рани, действа общо укрепващо и тонизиращо.

Семената на шипката имат противовъзпалително и диуретично действие и увеличават образуването и изтичането на жлъчен сок. Меката част на плода има леко слабителен ефект. Шипките предпазват червата и стомаха от образуването на язви и се използват за лечение на гастрити, колити и глисти. Препоръчва се при болни от диабет и страдащи от анемии.

Шипковите плодове може да се консумират и сурови, като най-разпространената им употреба у нас е под формата на запарки и чайове, а също така и като мармалад.

Независимо дали имаме здравословен проблем, шипките са незаменими и трябва да ги има във всеки дом. Чаша чай, приготвен от сушени шипки, ще ни даде жизненост, сила и ще бъде превенция за организма ни срещу редица заболявания.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *