Съвети срещу диабет

diabet

Диабетът е хронично заболяване, предизвикано от занижено производство на инсулин – хормонът, който контролира нивата на захарта в кръвта и води глюкозата до клетките, за да се произведе достатъчно енергия за функционирането на тялото.

Най- честите признаци на диабет са:

– Необичаен глад
– Прекомерна жажда
– Слабост
– Преумора
– Увеличено отделяне на урина
– Прекомерна загуба на тегло
– Внезапни промени в решения
– Чувство на гадене в стомаха
– Повръщане
– Чести инфекции
– Трудно зарастване на раните
– Изтръпване на крайниците или сърбежи

За да избегнете напредването на диабета, избирайте храни с ниско съдържание на мазнини, но богати на хранителни вещества, като пълнозърнестите храни, плодове, зеленчуци, нискомаслени млечни продукти. Тези храни ни доставят вещества, за да избегнем развиването на диабет тип 2.

dieta-diabet

ВАЖНИ ПРЕПОРЪКИ

Избягвайте бързата храна и храни, които съдържат високи нива захар. Тези храни само влошават здравето ни и ускоряват прогреса на диабет.

Един от най- полезните начини да забавим прогреса на диабета като водим активен начин на живот, т.е., като избягваме заседналия начин на живот. Например: разхождайте се по 40 минути на ден, избягвайте асансьорите и използвайте стълбите.

В случаите на диабет най- важно е поддържането на теглото. Приемайте само толкова калории, от колкото тялото ви се нуждае. Избягвайте мазнините и бързо усвоимите храни. Също така, не яжте свинско месо повече от два пъти седмично.

Плодове и зеленчуци могат да се консумират без никакви ограничения. Те са полезни за хората с диабет.

Диабитиците могат да променят навиците си и да усвоят такива, които да подобрят здравето им. Затова, трябва да установим определени часове за хранене. Така по- лесно ще поддържаме теглото си и ще контролираме глюкозата.

За хората с диабет е препоръчително да пият повече вода. Течността подобрява кръвообращението, помага за регулирането на глюкозата.

Трябва да ограничавате консумацията на кофеин, защото съдържа антиоксиданти, които не се препоръчват във високи количества на хората с диабет. Кофеинът съдържа вещество, което променя нивата на глюкозата, като нарушава баланса й.

Отделяйте повече време за отдих, медитация и контрол на съня. Установете часове за почивка и възстановяване на енергията.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *