Повишено отделяне на газове – причини и решения

Въпреки че газовете обикновено не са причина за притеснение, тъй като са излишъци натрупани в стомаха, болките в коремната област обаче, освен вторичен ефект, причиняват дискомфорт

газове

Изпускането на газове е нормален процес, който обикновено се случва около 20 пъти дневно.

Фактори, които увеличават газовете

Определени обстоятелства увеличават получаването на газове. Например, заседналия начин на живот, стреса, диета богата на фибри, затруднения с обработването на въглехидратите или млечните продукти, дните преди менструация, водят до издуване на стомаха и по- голямо отделяне на газове.

Лактоза

Хората, които изпитват непоносимост към лактоза, обикновено получават газове, когато ядат млечни продукти. Това се случва, защото нивата на лактаза в тялото е ниска, а този ензим е необходим за правилното обработване на лактоза (захар в млякото). Ако забележите, че имате повече газове, когато ядете млечни продукти, трябва да ограничите приема им.

Въглехидрати и фибра

Най- често по- голямото отделяне на газове е свързано с неспособността на храносмилателната система да обработва бобопределени въглехидрати.

Бобът е известен с лошата си слава да провокира газове, но не са само те. Зелето, лукът, зърнените храни, бананите и картофите също увеличават отделянето на газове.

Въпреки че е необходимо да приемаме определено количество фибра на ден, определени плодове и зеленчуци повишават неприятните изпускания. Ако започвате диета с фибри, трябва да увеличавате приема постепенно, така че храносмилателната система да свикне и да не се стига до повишено отделяне на газове.

Стрес

Повишените нива на стрес и тревожност влияят отрицателно на храносмилателните процеси и също могат да причиняват повече газове от нормалното. Затова разучете различни техники за отпускане.

Храните, които причиняват повече газове

Нека разгледаме кои храни са основните причинители на газове. Това не означава, че трябва да спрете да ги приемате, а да ограничите количествата им и да не ги смесвате помежду им.

От семейството на зелето – зеле, брюкселско зеле, карфиол, броколи
Патладжан, тиква, лук, краставица, ряпа, домат, картофи, боб, леща, овес, жито, житни зародиши, банани, сливи, праскови, мляко и сладолед, подсладители – сорбитол, манитол. Тези подсладители обикновено се слагат в диетичните продукти без захар

Решения за повишено отделяне на газове

Според някои изследвания активният въглен е много подходящ за намаляване на газовете. Този продукт ги абсорбира и премахва ги ефективно.

Много се използва и диметикона, който разсейва газовете.

При всички случаи, можете да се консултирате с лекар

Газове в червата – причини и лечение. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/AtEN3yiIT70

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Повишено отделяне на газове – причини и решения"

  1. Анонимен   03.01.2016 at 18:54

    аллаху снакбар

    Отговор
  2. Лили Павлова   03.01.2017 at 22:42

    По цял ден пърдя и изпускам фекалии докато го правя. Ужасно Е!!!!!!!!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *