Пет основни вида безсъние

Доста често при модерните хора се отключва проблемът безсъние. Това състояние може да се прояви по няколко различни начина. Възможно е да имате проблеми със заспиването като цяло или т. н. начално безсъние. Други хора пък не могат да спят дълго време или се събуждат твърде рано. Според експертите от Американската академия по медицина на съня, основната причина за безсъние трябва да се търси или в медицинското състояние на пациента, или в наличието на някакъв психологически проблем.

безсъние

Безсъние

Обикновено се определя като нарушено състояние на съня, при което човек има проблеми със заспиването, поддържането на съня или прекалено ранното събуждане. Тези състояние се класифицират като лошокачествен сън.

Приспособено безсъние

Това състояние се нарича остро или краткосрочно безсъние, при което сънят бива смущаван от някаква стресова ситуация. Обичайно проблемът спира, когато източникът на стрес не оказва влияние поради някаква причина, или когато се адаптирате към него. Стресът не винаги се определя от негативна ситуация. Нещо много положително също може да събуди такива емоции, които не ще ви позволят да заспите.

Безсъние от детството

Това разстройство настъпва, когато децата не си лягат навреме. Ако малчуганите имат строго определен час за лягане, това ще им помогне да заспиват като нормалните хора и когато пораснат. Безконтролното лягане на подрастващите може да ги държи будни и по цяла нощ.

Идиопатично безсъние

Този вид се характеризира с нарушение на съня през целия живот на човека. Започва от кърмаческа възраст, продължава и в зрелите години. Идиопатичното безсъние не е резултат от някакво нарушение или външно влияние, а по всяка вероятност е резултат от хиперфункция от системите, които отговарят за заспиването. Истината е, че все още не е открита ясна причина за това заболяване.

Безсъние заради лекарства или вещества

Пряко свързан с определен вид лечение или употреба на някои вещества (кофеин, алкохол, храни, дрога и т. н.). А има и нарушение на съня, ако сте спрели приема на дадено вещество.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *