Ниски нива на захарта причиняват лошо настроение?

Когато нивата на кръвната захар са прекалено ниски или прекалено високи, могат да причинят различни здравословни проблеми. Леките, умерени и остри колебания в кръвната захар влияят на настроението и поведението. Ако имате повишаване на кръвната захар, обърнете се към лекаря си.

zahar-kruv

Нива на захарта в кръвта

След хранене, храната се разгражда до глюкоза или я използвате директно като енергия, или я трупате за бъдеща употреба. Глюкозата също се произвежда в черния дроб и панкреаса. За да могат клетките да използват глюкозата, трябва да присъства хормона инсулин. Ако имате диабет, тялото не произвежда инсулин или не я използва правилно. Без инсулина, нивата на захарта в кръвта са много високи.

Но дори да нямате диабет, пак усещате колебанието на кръвната захар, когато не сте яли, пропуснали сте хранене, като последица от лекарство или друго заболяване. За високи нива на кръвната захар се приемат стойности над 100 мг/дл, а диабет се диагностицира, когато нивата са 126 мг/дл или повече. Ниски са нивата, ако захарта е под 70 мг/дл . И високите, и ниските нива на захарта причиняват различни симптоми, включително и промяна в настроението.

kruvna-zahar

Хипоглуцемия

Мозъкът, както и останалите органи, зависи от доставките на глюкоза, за да работи правилно. Ако взимате много инсулин, пропускате хранене, пиете определени лекарства, много сте активни физически или пиете много алкохол, нивата на кръвната захар могат да паднат доста. Ниското ниво на захар в кръвта се казва хипоглуцемия. Ниските нива на захар могат да ви накарат да се чувствате нервни или тревожни, раздразнителни или изморени. Също така: промени в настроението, сънливост, обърканост, слабост, потене, глад и други симптоми. Ако го усетите, вземете малко количество храна, богато на глюкоза.

Хиперглуцемия

Този термин означава много високо ниво на захар в кръвта. Ако имате диабет, може да ви се случи, ако не взимате достатъчно лекарства, защото сте яли много, защото имате заседнал начин на живот или като вторичен ефект от лекарства.

При диабетици, хиперглуцемия може да се предизвика от стрес, болести, инфекции, някои лекарства, след операция. Хиперглуцемията не предизвиква симптоми, докато захарата не стигне над 200 мг/дл. Признаците се появяват бавно: промени в настроението, промени в поведението. Може да се чувствате изтощени или объркани. Силната жажда, честите позиви за уриниране, промени в зрението, главоболие. Ако имате такива симптоми, обърнете се към лекар.

Ако често ви се случва, но не сте диабетик, трябва да се храните редовно – особено закуската. Пийте достатъчно вода, за да сте хидратирани през целия ден, комбинирайте сложни въглехидрати , като пълнозърнестите, малко протеини, за да стабилизирате кръвта. Яжте много плодове и зеленчуци, омега – 3 мазнини.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *