Може ли студът да ни разболее?

Три начина да се спасим от зимния мраз

студено време болести

Метеорологията предвижда, че до няколко дни досега топлата и мека зима, ще ни удари с цялото зверство на което е способна. Може ли арктическият студ да повлияе на нашето здраве и има ли начини да се предпазим?

Мозъкът ви може да замръзне. Всички сме чували за случаи, при които хора умират от хипотермия (замръзване). При подобно състояние телесната температура пада под 35° и за телесните органи става невъзможно да функционират. Според медици, човек може да издържи не повече от 4 – 5 часа, след което се вкочанява и настъпва смърт.

За да се предпазите от измръзване, подсигурете се с няколко ката дрехи. Експерти разкриват, че е много по – умно да натрупате 2-3-4 дишащи слоя един върху друг, отколкото да се увиете само с една супер дебела шуба. Не забравяйте да сожите ръкавици, шапка, шал, дебели обувки и поне два чифта чорапи.

Пазете се от падане. Замръзването далеч не е единствената опасност от мразовитото време. Когато ни е студено, кръвоносните съдове се стесняват и така се затруднява кръвообращението. Това лишава мускулите и сухожилията от гъвкавост за дълго време, а резултатът е увеличен риск от контузии и наранявания.

Може да си помогнете по един много прост начин. Когато ви се налага да стоите навън, просто се движете. Ако ходите ускорете темпото и дори тичайте при възможност, ако чакате нещо направете някоя и друга лицева опора.

Настинки и грип. Извинявайте мили мамо и бабо, но студеният въздух всъщност не причинява настинки. В действителност нещата са точно наобратно – минусовите температури каляват тялото и осигуряват комфортна степен на защита. Може би не знаете, но настинките и грипа се разпространяват предимно по капков път. Така че студът може само да ви помогне, като замрази хремата на болните около вас.

В същото време има някои други фактори, които действително увеличават риска от инфекция. Най – сериозният от тях е стресът от мразовитото време, който намалява способностите на имунната система и я прави по – малко ефективна.

Най – сигурното средство за превенция от инфекции е добре познато на всички – добра лична хигиена (мийте ръцете си често) и избягване на контакт с болни.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *