Млечните продукти ни помагат да се спасим от остеопороза

osteoporoza-mliako

Остеопорозата се характеризира с крехкост на костите. Обикновено първият сигнал за болестта е фрактура. Превенцията има основна роля и трябва да се прави през целия ни живот. Млечните продукти са основна храна за здравето на нашите кости и не трябва да липсват в диетата ни.

Остеопорозата е заболяване, която засяга директно костите и се среща най- често при жените. Крехката и пореста кост увеличават многократно риска от фрактура, което е основното усложнение от остеопорозата.

Превенцията включва да се храним здравословно и балансирано. През детството и юношеството храната ни трябва да съдържа достатъчно калций и витамин Д, за да постигнем подходящата костна маса. В зряла възраст храненето трябва да ни помогне да не губим костна маса. Здравословните навици са много важни: движение и никакво пушене.

„СТАВИН- КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

osteoporoza

Млечните продукти са сред основните храни за здрави кости, защото са богати на калций и витамин Д. Можем да ги включим във всяко едно хранене през деня. На закуска можем да включим чаша прясно мляко, 1 печена филия със сирене и плод или 1 кисело мляко, сандвич със сирене и шунка, 1 плод.

Калций и витамин Д

Калцият е сред най- важните минерали за здрави кости. Основни източници са млечните продукти. В по- малки количества се съдържа в зеленчуците със зелени листа, като спанака, в бобовите култури, като нахута, в ядките и рибата.

Витамин Д помага за регулацията на нивата на калций и фосфор в кръвта, като помага за усвояването на калция. Недостига на витамина може да предизвика рахит и мускулна слабост, рисков фактор за падане.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *