Лечебни свойства на пилешкия бульон

Пилешкият бульон е много полезен, за да оздравяваме по- бързо. Особено полезен е при настинки и грип. Но какво общо имат пилешкият бульон и настинките? Благодарение на аминокиселината цистеин, която може да втечнява секрета в белите дробове, като го прави по- лесен за изхвърляне. Най- хубавият пилешки бульон е домашният.

pileshki-bulion

ЛЕЧЕБНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ЧЕРВАТА

Учени доказаха, че голяма част от общото ни здравословно състояние зависи от храносмилателния ни тракт. Много от съвременните болести изглежда се причиняват заради дисбаланс в чревната флора, което се дължи на неправилното и нездравословно хранене.

СВОЙСТВА НА ПИЛЕШКИЯ БУЛЬОН

Пилешкото и пуешкото са превъзходни меса, заради съдържанието на мазнини и на протеини. Махайте кожата. Консумирайте ги основно на скара, варени или печени на фурна.

1. Лекува и запечатва храносмилателния тракт. Това се дължи на желатина, който се съдържа в костите и представлява хидрофилен колоид. Задържа течности, основно храносмилателни сокове, които подобряват храносмилането.
2. Спира грипни инфекции. Влияе положително при настинка и различни грипни инфекции.
3. Намалява болките и възпаленията в ставите. Подобряването на подобен тип проблеми се дължи на вещества, които се съдържат в костите на пилешкото.
4. Бори възпалението. Аминокиселини като глицин, пролин, аргинин и др., имат противовъзпалително действие. Аминокиселината л- аргинин е много полезна при лекуване на сепсис. Глицинът също има успокояващо действие, така че да спим по- добре.
5. Помага за здрави и силни кости. Това се дължи на количествата калций и магнезий в костите, които са важни минерали, за да имаме здрави и силни кости.

nastinka-bulion

СЪСТАВКИ ЗА ДОМАШЕН ПИЛЕШКИ БУЛЬОН:

– 1 цяло пиле, заедно с костите или 2- 3 кг кости
– 2- 4 бутчета – по желание
– 1 литър вода
– 2 с.л. оцет
– 1 голям лук, нарязан
– 2 моркова, обелени и нарязани на ситно
– 3 стръка целина, нарязана на парченца
– 1 връзка магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Има различни начини за приготвяне на бульона. Ние ви предлагаме един от вариантите.

  • Напълнете тенджерата с водата.
  • Добавете оцета и всички зеленчуци
  • Сложете пилето, разделено на парчета
  • Сложете да ври, махайте пяната
  • Варете на бавен огън
  • Ако варите пилето цяло, месото трябва да почне да се отделя от костта след 2 часа. Извадете пилето и го надробете на парченца. Сложете костите отново в тенджерата и сложете на бавен огън за 12- 24 часа.
  • Ако варите само костите, оставете ги на бавен огън за 24 часа
  • Когато е готово, извадете костите и прецедете течността.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *