Консервите могат да убият

Консервите

Консервите се срещат навсякъде – има консервирани зеленчуци, сосове, компоти, риба, дори супи и сготвени ястия. Те обаче са много вредни по редица причини. Най-явната от тях е наличието на всякакви опасни консерванти.

КонсервитеКонсервите имат алергенен ефект и консумацията им създава риск от развиване на различни алергии. В тях има високо количество лесно усвоими масти и въглехидрати, които биха могли да ви докарат доста сериозни последици, като сърдечни и мозъчносъдови заболявания, наднормено тегло, диабет, подагра.

Най-лошото е, че консервираните храни се съхраняват в метални кутии, като при това се получава реакция, вследствае на която се осъществява отделяне на токсични за организма вещества от кутията към съдържимото. Това се отнася най-вече за доматите, както и за останалите зеленчуци. Киселината от тях взаимодейства с метала, при което се увеличава драстично съдържанието на бисфенолите. Те от своя страна се свързват с развитието на рак на гърдата и простатата.

Макар и много рядко, все пак е възможно консервите да съдържат опасни токсини, произвеждащи се от така наречената издръжлива бактерия с името Clostrirdium botulinum. И в изключително малки дози дори, този токсин би могъл да предизвика необратими последици, дори смърт. Тази бактерия умира при много високите температури, при които се извършва консервирането, но все пак е възможно да се завърне, ако целостта на консервата се наруши по някакъв начин. Затова трябва много да се внимава при купуването на консерви – те не трябва да са вдлъбнати, надути или смачкани.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *