Кои вещества се губят при варене на зеленчуците

zelenchutsi-varene

Когато говорим за здравословно хранене или диета, обикновено се сещаме за варени зеленчуци. Като храна не са калорични, а този начин на приготвяне е изключително подходящ за отслабване, тъй като не се свързва с мазнини и излишни калории. При варене обаче, зеленчуците губят значителна част от полезните си вещества.

Витамините и антиоксидантите, които съдържат повечето плодове и зеленчуци, се свързват с превенция на сърдечно- съдовите заболявания и невродегенеративните. При варене обаче се губят.

zelenchutsi-hranene

Учени провели опит, за да проверят какво остава в плодовете и зеленчуците, след като се подложат на обработка под формата на варене.

Не всичко обаче е изгубено. Един от малкото витамини, които може да издържи на такива високи температури, е витамин К. Той се съдържа основно в зеленолистните зеленчуци като зеле, спанак, магданод, маруля, броколи, и др.

При варене обаче се губим някои от най- основните витамини: А, С, В1, В2 и фолиева киселина. Те са много чувствителни към високите температури. Известна част от тях остава във водата, така че можем да ги консумираме под формата на супи и бульони.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *