Как да се предпазим от диабет с храна

dieta-diabet-1

Диабетът е сред най- разпространените заболявания и може да се появи, без изобщо да разберем, тъй като понякога в началото няма симптоми. Най- добрият начин да се предпазим от заболяването е като се грижим за храненето си и правим редовно упражнения.

Храната е сред най- силните ни оръжия срещу диабета. Има храни, които помагат да регулираме кръвната захар. Други активират определени ензими, които влияят директно върху регулацията на кръвта.

Концентрацията на глюкоза в кръвта, когато нямаме диабет, трябва да е 65 – 110 mg/dl. При колебания в нивата влияят количеството въглехидрати, които трябва да са 45% от общия прием на храна.

Трябва да избягваме храна с добавена захар. Това означава да внимаваме дори с алкохола. Също трябва да избягваме и вредните мазнини.

dieta-diabet

ХРАНИ, КОИТО РЕГУЛИРАТ КРЪВНАТА ЗАХАР

В диетата за поддържане на кръвната захар трябва да присъстват задължително храни като артишок, чесън, лук и зелени ябълки. Въпреки че плодовете са здравословни, трябва да внимаваме с някои, които съдържат по- високи нива захар. Идеалната порция плод е между 150 и 180 грама. Фибрата, която се съдържа в плодовете и зеленчуците, не само намалява глюкозата в кръвта, но забавя усвояването на захарите.

Трябва да внимаваме с плодове като смокини, райска ябълка, сушени плодове. Също и с натуралните сокове в магазините, защото съдържат много добавена захар.

Яжте зеленчуците и бобови култури. Трябва да намалим консумацията на пълномаслени млечни продукти, да намалим приема на червено месо, яйцата и пр. Добре е да наблягаме на рибата, която е богата на омега- 3. Като подсладители можем да използваме стевия.

Според СЗО, до 2030 диабетът ще се превърне в четвъртата причина за смъртност в Европа.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *