Как да се преборим с грипа

Болен от грип
Болен от грип

Грипът е вирусно заболяване, с което задължително се сблъскваме през всеки зимен сезон. Въпреки това често прилагаме някои грешни и неефективни методи при лечението му.

Той често може да се обърка с настинка, но за разлика от останалите инфекции на горните дихателни пътища, се развива изключително бързо и може да ни покоси за една нощ.

Болен от грипБез значение по какъв начин се лекува, грипът отнема поне седмица, преди да се възстановим. При пренебрегване на симптомите и неправилно лечение този период се удължава и може да се развият усложнения.

Грипът се предава по въздушно-капков път, също много често и при допир на заразени от болен повърхности и предмети. Симптомите, по които ще го разпознаете, са зачервени и плувнали в течност очи, запушен нос, възпаление на гърлото, главоболие, мускулни болки и температура.

Като вирусна инфекция, грипът няма как да бъде излекуван с приемането на антибиотици. Изключение са само случаите на усложнения при които антибиотик се предписва, за да се облекчи до известна степен състоянието на болния, като се свали температурата. Всъщност Вирусите се унищожават от нашата имунната система. Истината е, че колкото е по-силна тя, толкова по-бързо организмът ни се възстановява от болестта.

Затова най-полезно е да се намери начин да се укрепи имунитетът. На болния трябва да се осигури преди всичко почивка, за да може организмът да пребори стреса. Задължително е да се приемат повече течности и да се подбира витаминозна храна, богата на желязо и белтъчини.

Осигурете си медикаменти, които ще понижат температурата, като парацетамол и ибупрофен. За облекчаване на възпаленото гърло помага много гаргарата с топла вода. Може да добавите и лъжичка сол в нея. От полза могат да бъдат и често използваните таблетки за смучене. Те спомагат за овлажняването на лигавицата на гърлото. Хремата и запушеният нос пък се третират с подсолен разтвор. Ако можете, откажете се за известно време от цигарите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *