Как да се храним, за да се предпазим от болки в ставите

kosti-kalcii

Как храненето може да ни предпази от ставни болки? Нека заредим кухнята си с храни, които според състава си, не само хранят костите и ставите, но и действат противовъзпалително. Освен подходяща храна, е важно и теглото ни да е в норма.

Артроза, остеоартроза и ревматоиден артрит са някои от най- често срещаните заболявания, свързани със ставите. Храненето има фундаментална роля в превенцията и контрола на симптомите, като ставни възпаления. Най- подходящите са омега- 3 мастните киселини, също храни, богати на антиоксиданти.

Поддържането на подходящо тегло (най- вече заради коленете и гърба), правенето на умерено натоварващи упражнения през деня, избягването на алкохола и цигарите, са някои от основните неща, които трябва да правим за превенция.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

kosti-faktori

Храни полезни за костите

– Риба. Най- вече тази видове, които са известни с голямото съдържание на омега- 3 мазнини, като сьомга, риба тон, сардини, скумрия, херинга и др. Препоръчително е да се яде по 3 пъти седмично, може и повече.
– Зехтин екстра върджин. Олеоканталът, една от основните съставки на зехтина, действа срещу възпаление. Достатъчни са между 2 и 3 лъжици на ден.
– Ядки и семена. Помагат за синтеза на колаген, поради което облекчават кръвообращението в увредените стави. Яжте по една шепа на ден.
– Бобови култури. Заради съдържанието на метил сулфонил метан, органична съставка, която се съдържа и в синьото сирене, помага за храненето на ставите. Това вещество се използва от много спортисти за подобряване на издръжливостта им.
– Пълнозърнести храни. Овесът е особено богат на силиций, минерал, който предпазва съединителната тъкан.
– Желатин. Съдържа колаген, който намалява ставната болка, особено след тежко физическо натоварване.

Храни, които причиняват възпаление

Както има храни, които помагат при ставни болки, така и има такива, които ги влошават. Алкохолът е много вреден, защото намалява плътността на костите. Прекаляването с червено месо и морски дарове също не е препоръчително, тъй като съдържат много протеини, които увеличават производството на пикочна киселина.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *