Как да избегнем високото кръвно

kravno

Високото кръвно е заболяване на сърдечно- съдовата система и се смята за една от основните причини за мозъчно- съдови инциденти. Този проблем се появява, когато кръвта, която циркулира в артериите е с по- голямо налягане от обикновено. Това предизвиква сериозни проблеми при органи като сърцето, мозъка и бъбреците.

Казваме, че човек е с високо кръвно, когато нивата надвишат 140 горна граница и 90 долна. Това е проблем при 25% от възрастното население, а при хората над 60- годишна възраст – 50%.

Най- доброто средство срещу високото кръвно е превенцията. Основните фактори са лошия начин на живот и нездравословните навици. Ето някои от най- полезните съвети при високо кръвно:

Спрете цигарите

Цигарите са вредни като цяло за здравето ни, в това число и за кръвното налягане. Има директна връзка между пушенето на цигари и високото кръвно, поради което лекарите съветват да ги спрем. Спирането на цигарите може значително на намали високото кръвно.

Контролирайте лошия холестерол

Лошият холестерол е сред най- големите врагове на доброто кръвно. Това вещество е сред основните причинители на високо кръвно, тъй като се натрупва в артериите, като пречи на нормалното движение на кръвта. Така се повишава налягането й.

Ограничете солта

Хората, които ядат много сол, по- често страдат от високо кръвно. Човек трябва да приема по- малко от 5 грама сол на ден, за да е здрав. Но повечето хора консумират двойно на тази доза. Ако искате да се предпазите от високото кръвно, трябва да се намали консумацията на сол.

Lifeline4

Избягвайте алкохола

Хората, които консумират повече алкохол, са с по- висок риск от вдигане на кръвното. Умерената доза не е проблем. Дори е препоръчително да се пие по чаша червено вино на ден. Не е препоръчително да се консумира повече от 30 грама етанол, който се равнява на 300 грама вино и 60 мл уиски на ден.

Липса на физическа активност

Редовното движение е ключово да третиране на високото кръвно. Упражненията правят сърцето ни по- здраво, предпазват от развиване на болести. Помагат за контролирането на диабета, холестерола и наднорменото тегло. Препоръчително е 30- 60 минути движение на ден, поне 4- 5 пъти седмично.

Избягвайте наднорменото тегло

Наднорменото тегло е сред най- рисковите фактори за високо кръвно. Трябва да започнете да контролирате теглото си.

Здравословно хранене

Храненето е сред ключовите средства за предпазване от високото кръвно. Наблегнете на плодове, зеленчуци, бобови култури, ядки. Избягвайте захарта, мазната храна, тестото.

Избягвайте стреса

Стресът и тревожността вдигат временно кръвното налягане, което е фактор за развиване на болестта. Затова, трябва да избягваме стресови ситуации. Ако не ви е възможно, отделяйте достатъчно време за отдих, масажи, медитация и пр.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *