Храни, които съдържат йод

Йодът е много важен минерал за здравето ни. Той отговаря за хормоналната дейност в тялото ни, особено на щитовидната жлеза. Затова йодът е необходим за растежа, развитието и доброто функциониране на органите ни, дейността на метаболизма и пр. Минералът е изключително полезен и за косата – прави я здрава и предотвратява появата на бели коси.

yod

Препоръчителният дневен прием на йод е 150 мкг за всички хора над 14- годишна възраст. За децата между 1 и 8 години се препоръчва по 90 мкг на ден, а за децата между 8 и 14 години – по 120 мкг. Бременните жени трябва да приемат по 290 мкг йод дневно.

„РЕСТАРТ 1- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ БЕЛИ КОСИ! ВИЖ ТУК

Морски растения. Морските растения, като ядивните водорасли, са богати на йод. Само една порция водорасли келп съдържа 4 пъти повече йод от необходимата дневна доза – 2000 мкг. Може да ядете водорасли на супа или салати.

Риба и морски дарове. Продължаваме с морската храна. Риба и морски дарове като скариди, сьомга, миди и пр.

Червени боровинки. Боровинките са едни от най- богатите та антиоксиданти храни. Но също съдържат и йод – 115 грама боровинки доставят 400 мкг йод . Може да ги приемате и като сок.

Боб. Освен на фибри, бобът е богат и на йод. Най- много се съдържа в белия боб. В 100 грама боб morski-daroveсе съдържат 32 мкг йод

Кисело мляко. Също много добър източник на йод. В 240 грама кисело мляко се съдържа 90 мкг йод, което е повече от половината от препоръчителната доза.

Млечни продукти. Прясното мляко и сиренето също са богати на йод. 240 грама прясно мляко съдържа 55 мкг йод.

Другии храни, които също съдържат йод: ягоди, варени яйца, леща, спанак, смокини, лимон, портокал, ябълка, червено цвекло, чесън, зелен фасул, лук, къпини, ананас, свинско, телешко.

Още за йода. ВИЖ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/qcqJUrUtuQY

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *