Храни, богати на триптофан – природни антидепресанти

Серотонинът е мощен невротрансмитер, който се синтезира от триптофана, който се съдържа в храната. Липсата на серотонин е свързана със симптомите на депресия, тревожност, тъга и разочарование.

depresiq

Храните, богати на триптофан, действат като естествени антидепресанти, като произвеждат серотонин, без да се налага да прибягвате до лекарства. Нека разгледаме някои съвети как да стимулираме производството на серотонин по естествен начин.

СЕРОТОНИН И ДЕПРЕСИЯ

Липсата на серотонин, невротранмитер с важна роля в мозъка, причинява много разстройства, сред които и депресия, тревожност, раздразнителност, тъга. Серотонинът се синтезира от аминокиселина: триптофан, която трябва да присъства всеки ден в храната ви, защото тялото ни не я произвежда. Така че храната, богата на триптофан, се нарича още естествен антидепресант.

Увеличаването на серотонина е свързано с чувството на удоволетворение, отпускане, концентрация и самочувствие. Серотонинът балансира и други невротрансмитери като допамин и норепинефрин, свързани със страха, тревожността, нервността, тъгата и хранителните разстройства.

Храни, богати на триптофан
Храни, богати на триптофан

МЕЛАТОНИН

От друга страна, триптофанът е необходим за образуването на мелатонин, свързан с регулацията на съня. Липсата на серотонин се свързва с компулсивното поведение на пристрастяванията.

ХРАНИ, БОГАТИ НА ТРИПТОФАН

Увеличават нивата на серотонин. Някои от тях са: пуешко, пилешко, прясно мляко, сирене, риба, яйца, тофу, соя, сусамени семена, тиква, орехи, масло от фъстъци.

Освен от триптофан, тялото се нуждае и от омега- 3 мазнини, магнезий и цинк, за да имаме стабилни емоции и настроения.

Храните, богати на магнезий, като банани, бобови култури, орехи, зеленчуци, житни зародиши, също се считат като натурални антидепресанти, тъй като също имат важна роля за увеличаването на серотонина.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *