Храна за здрави кости

Най- важните вещества за здравето на костите са калция и витамин Д. Ако има дефицит от първия, е най- вероятно да страдаме от остеопороза, а ако има дефицит от втория, вероятността от фрактури или намалена костна маса са големи.

kosti-zdrave

КОИ ХРАНИ СА НАЙ- ПОЛЕЗНИ ЗА КОСТИТЕ?

СИРЕНЕ

Млечните продукти като цяло са сред основните източници на калций. Ако ядем по пет кубчета сирене чедър, ще си набавяме по 30% необходимия калций за деня. Избирайте обезмаслени продукти, които не съдържат много сол.

СПАНАК

Като при повечето зелени зеленчуци, спанакът съдържа много калций, дори повече от млечните продукти. Изберете зелено цвекло, броколи, зеле за вашето хранене. 250 грама сготвен спанак ви осигурява 25% от необходимия ни калций за деня, освен това съдържа желязо и витамин А.

ЯДКИ И БОБОВИ КУЛТУРИ

Бадеми, слънчогледови семки, орехи, лешници, боб помагат да имаме здрави кости, защото съдържат много калций. Един пакет овес съдържа 350 мг калций, а някои ядки ни осигуряват и до 1000 мг.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ! ВИЖ ТУК:

greipfrut-sok

СОК ОТ ГРЕЙПФРУТ

Сокът от грейпфрут ни осигурява достатъчно количество витамин Д. Препоръчително е да се пие на закуска. Най- добре е обаче да ядете плода цял, защото съдържа флавоноиди. Витамин Д от грейпфрута се усвоява по- бързо от тялото.

ЯЙЦА

Те са основен източник на витамин Д, който се съдържа в жълтъка. Белтъкът пък е основен източник на калций. Може да ядете до 3 яйца седмично. Избягвайтеда ги ядете пържени.

РИБА

Сардините са малки рибки, но са много богати на калций и витамин Д. Може да ги добавяте към салатата си от марули, с паста, също с картофи и ориз. Сьомгата е известна като една от най- полезните риби. Богата е на омега- 3 киселини, които са полезни за сърцето. Но също така и на витамин Д. Риба тон също е богата на витамина.

СОЯ

Може да я ядете под различни форми. Важното е да я натурална. Соята е много богата на калций и затова е идеална за здравето на костите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *