Честото миене на ръцете докарва гъбички

Гъбички по ноктите
Гъбички по ноктите

Гъбичната инфекция по ноктите е едно от най-разпространените заболявания. Според статистики в Европа, 8 на всеки 100 души развиват гъбички на ноктите поне един път в живота си. По-често засегнати са ноктите на краката заради чорапите и обувките, които запарват и създават отлични условия за гъбична инфекция – влага и топлина.

Гъбична инфекция
Гъбична инфекция

Ако бъдат оставани нетретирани, инфекциите, които засягат краката, се разпространяват и достигат ноктите, където се загнездват. Ноктите на ръцете също могат да се заразяват. Достатъчно е само едно единствено почесване на сърбящото ви място.

Прекаленото усърдие по отношение на хигиената също би могло да доведе до разпространение на инфекциите. Ако ръцете биват миени твърде често, топлата вода и детергентите благоприятстват за увреждането на защитния слой кожа още от самата основа на ноктите, оставяйки отворена врата за гъбичната инвазия.

Счупеният нокът всъщност се оказва реална опасност. В получените микроскопични пукнатини може да проникнат гъбични вредители, които много бързо да обхванат целия нокът. Затова поставяйте веднага лепенка върху счупения нокът, която трябва да се сменя всеки ден до неговото израстване. Самият нокът промивайте редовно с антимикотичен спирт.

Маникюрът и педикюрът в козметичните салони също може да са опасност, ако се използват замърсени инструменти. Затова внимавайте дали са стерилизирани.

Оставени нелекувани, гъбичните инфекции по ноктите биха могли да предизвикат потъмняване, пожълтяване, а също така да доведът и до излъчване на неприятна миризма. Може и да се стигне до загуба на нокътя и развитието на гъбичната инфекция дори извън неговата област. Развитието на флегмон. Това е остро, гнойно възпаление на съединителната тъкан – и е изключително опасно и сериозно, при което се налага спешна медицинска намеса.

Затова при установяване на нокътна инфекция се препоръчва навременна консултация с дерматолог. Като допълнение към лекарствата дерматологът би могъл да ви предпише и лак за нокти с антибактериални и противогъбични съставки. Той не е обаче достатъчен за лечението, но пък подпомага самото излекуване, като едновременно се приемат и противогъбичните лекарства.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

http://youtu.be/CgyK9ewMWfw

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *