Бататите предпазват от диабет

Батати
Батати

Бататът, наричан още сладък картоф или земна ябълка, е грудков зеленчук, съществувал доста преди обикновения картоф. Той има жълт до наситено оранжев цвят отвътре и изразено сладък вкус, като по това напомня на тиквата и моркова, формата му е продълговата със заострени краища.

Бататите са пълни с витамини и антиоксиданти, изключително полезни и вкусни, лесни и бързи за приготвяне. В ценния им състав влизат провитамин А, витамините В2, В6, С, както и умерено количество витамин В9, желязо, фосфор, калций, магнезий, цинк, фолиева киселина, множество аминокиселини. Съдържат скорбяла, захар и каротин, но без мазнини и холестерол. Имат ниско съдържание на натрий и са добър източник на растителни влакна.

БататитеГликемичният индекс на батата е нисък, затова тай е подходяща храна за диабетици. Мощен антиоксидаkт е, предпазва от астма, остеопороза и ревматоиден артрит, както и диабет и затлъстяване. Той е чудесна храна за бременни жени и възрастни хора. Препоръчва се при сърдечно-съдови заболявания, рак на тънкото и рак на дебелото черво, диария, кашлица, сексуални смущения.

Наличието на бета каротин помага на тялото да се справи със свободните радикали, а веществата, причиняващи сладкия му вкус, пречистват кръвта и поддържат кръвното налягане в нормални стойности. Редовното консумиране на батати е добро за стомаха, отлично повлиява язви и спомага избягването на възпаление на дебелото черво.

Макар и сравнително малко познат у нас, бататът вече може да се открие на много места, като цената му е няколко пъти по-висока от тази на обикновения картоф. Може да се използва като него или да се включи в състава на десертите.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *