8 невинни храни, които могат да са опасни за здравето

Хранителното отравяне е едно от най- неприятните изживявания. За съжаление, се случва много по- често, отколкото можем да си представим, а и е много рисковано. За да сме адекватни на опасността, ето няколко храни, които често водят до хранително отравяне.

zelenchutsi-zdrave

1. Зеленолистни зеленчуци. Яденето на зелени зеленчуци е здравословно и препоръчително, но трябва да сте ги измили много добре. Тези зеленчуци може да са заразени от пестициди, тор, мръсна вода и пр. Затова ги мийте не само с вода, но и с оцет. Препоръчително е да ги консумирате, когато са в сезон.
2. Яйца. Могат да са носители на бактерии на салмонела. Затова трябва да са добре сготвени, преди да ги ядете. Само така можете да сте напълно спокойни.
3. Месо. Най- вече пилешкото и телешкото могат да са същински източници на отравяне. Затова, трябва да са много добре сготвени.
4. Риба тон. Може да причини скомброидоза (хранително отравяне с риба), която се получава, когато рибата не се съхранява при подходяща температура. Води до тежко главоболие и крампи. Купувайте риба от място, което ви вдъхва доверие. Ако рибата не е съхранявана правилно, дори готвенето няма да попречи да се стигне до натравяне.

riba-ton
5. Скариди. Когато са в морето, те имат функция да филтрират водата. А ако тя е заразена, е много вероятно и скаридите да са заразени. Затова, яжте скаридите, само когато са много добре сготвени.
6. Картофи. Проблемът е със суровите картофи. Затова внимавайте да са добре сготвени.
7. Сирене. Може да е заразено с бактерии на салмонелоза или листерия. Може да доведе дори до спонтанен аборт. Затова обикновено лекарите забраняват на бременните сирена като фета и др.
8. Сладолед. Обикновено се приготвя от яйца, т.е., може да съдържат бактерии на салмонелоза. Купувайте сладолед от места, които ви вдъхват доверие. А ако правите сладолед у дома, не използвайте сурови яйца.

Както виждате, дори най- невинните храни могат да се окажат опасни за здравето. Затова винаги пазарувайте от сигурни места и почиствайте добре храната.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *