5 грешни твърдения за износването на ставите

hrushtial-1

За да имаме по- силни хрущяли, е важно редовно да извършваме умерено физическо натоварване. Но трябва и да внимаваме, за да не се претоварваме.

Артрозата е дегенеративно заболяване, което се причинява от влошаване на ставните хрущяли. Повечето хора в това състояние смятат, че трябва да избягват натоварват хрущялите, тъй като се притесняват, че ще ускорят износването им.

Освен това погрешно схващане, има още много сбъркани идеи по отношение на риска при това заболяване. А тези неправилни идеи могат да попречат на правилното лечение на заболяването. Ето 5 от най- разпространените грешни твърдения:

1. Болестта се дължи на възрастта.

Нормално е при повечето хора износванията на хрущялите и на ставите да се дължат на годините. Но това не е единствената причина за износването им. Може да е резултат от други фактори. Например, лошо качество на тъканите, претоварване на ставите и дефицит на хранителни вещества.

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

hrushtiali

2. Почивката е най- добрият начин за облекчение.

Въпреки че хората с артроза трябва да отделят по няколко часа за възстановяване и облекчаване на болката, това не означава, че е най- добрият начин. Липсата на физическа активност и заседналия начин на живот увеличават симптомите на болестта и затрудняват лечението. Дейности като тичането и ходенето могат значително да намалят риска, особено при хора с по- нисък индекс на телесната маса.

Причината е, че хрущялът е изграден от живи клетки, които трябва да се хранят чрез синовиалната течност. Когато правим упражнения, натиска върху хрущяла улеснява циркулирането на течността и храненето на клетките. Липсата на физическа активност отслабва хрущялите заради липса на храна.

3. Спортът пречи на износването на хрущялите. Въпреки че физическата активност предпазва ставите от износване, прекаляването с нея или неправилното й изпълнение, има обратен ефект. Неправилно извършваните движения или високо интензивната тренировка увеличават риска от развиване на такова заболяване, заради претоварването на ставите.

4. Телесното тегло няма общо с артрозата. Погрешно схващане. Хората с наднормено тегло са в голям риск от артроза. Не само заради напрежението върху ставите, но и заради увеличаване на хормоните, които въздействат разрушително върху ставния хрущял. Намаляването на телесната маса чрез диета и физически упражнения намаляват симптомите на възпаление и болка.

Ако човек води заседнал начин на живот от много време, резултатите от упражненията няма да се появят веднага. Тази активност трябва да се усвоява постепенно и да се съчетае със здравословно хранене.

5. Нищо не може да се направи, за да се спре развитието на болестта. Дали болестта ще се развива или ще спре да го прави, зависи от всеки пациент. Няма лекарство, което да излекува категорично болестта, но балансираното хранене и приема на някои лекарства могат да възпрепятстват прогреса.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "5 грешни твърдения за износването на ставите"

  1. Станозолол   21.01.2022 at 14:37

    станозололът също истанява ставите

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *