5 глупави фитнес грешки

Поправете тези грешки за по – ефективна и ползотворна тренировка

фитнес

Посещавате фитнес салона в най – натовареното време

Както и на всяко друго място, в залите за фитнес има пикови часове. Да се срещате с приятелите не е нещо лошо, но ако ходите по време на голямата блъсканица ще трябва да чакате своя ред за достъп до даден уред. Това може да изиграе доста лоша шега и да провали цялата тренировка. Изберете време с малка натовареност, обичайно това е рано сутрин, следобед и след 19: 00 часа.

Пропускате загрявката

Мързелът е основната причина, поради която повечето хора избягват подготовката за тренировка (другата е липсата на време). Независимо защо обаче, пропускайки загрявката правите три изключително лоши за вас самите неща:

  1. Увеличавате с 200% риска от контузия
  2. Натоварвате сърцето излишно
  3. Намалявате възможностите си

Запомнете, че правило номер едно във всяка удачна фитнес стратегия е именно загрявката. Препоръчително е да продължава 15 – 20 минути, но ако действително бързате и 5 мин. могат да са достатъчни. Включете общо раздвижване на ставите, напади, клекове без тежест, лицеви опори, скокове.

Кардио преди тренировката с тежести

Кардио упражненията са от решаващо значение за тренировъчния план на всеки един, но не и когато се извършва в грешното време. Ако например играете 30 мин. аеробика преди да се хванете за лостовете, ще се изморите предварително и щангата лесно ще ви затисне. Когато тази практика се превърне в ежедневие, със сигурност ще си докарате само един куп проблеми. Правилото е: щанги и след това кардио.

Винаги правите едно и също

Да използвате едни и същи машини с еднакви упражнения, по едно и също време, не е най – добрият начин да зарадвате тялото си. Рутинната тренировка следва да се променя на всеки няколко седмици. Можете да смените упражненията, тяхната последователност, тежестите, да вкарате повече суперсерии. В противен случай мускулите привикват и вие не можете да ги накарате да растат.

Грешно време за почивка между сериите

Времето за възстановяване между сериите играе изключително важна роля в успеха на всяка фитнес тренировка. Може да варира от 10 сек. до 2 минути, в зависимост от какво и защо правите. Ако играете кардио интервали например, целта е да припомпите сърцето до максималните му възможности и тогава 10 секунди са напълно достатъчни. Ако искате да вдигнете 200 кг. от лежанка например, почивката следва да е по – голяма, за да осигурите време за възстановяване на гликогеновите нива в мускулите. Когато тренирате направете така, че да имате часовник или хронометър под ръка и с негова помощ следете времето си.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *