5 начина за превенция на сърцето

Помните ли своята детска касичка, в която пускахте стотинки? За една година успявахте да спестите по нещо. Вашето тяло не е различно. Макар и малки, честите инвестиции в здравето връщат големи дивиденти и в крайна сметка могат да ви спестят купища неприятности. Ето пет лесни стъпки, които ще предпазят сърцето.

превенция на сърцето

Яжте здравословна закуска

Не си мислете, че спестявате излишни калории, като прескачате закуската. Първото хранене за деня е второ по важност (а при хората които не тренират дори е на първо място), защото стимулира обмяната на веществата и дава добър старт за следващите часове. Нека закуската да е богата на протеин и фибри, които освен всичко останало стимулират и сърцето.

Здравословните мазнини

Мононенаситените и полиненаситените мазнини могат да понижат холестерола. Най – лесната промяна е просто да смените олиото със зехтин, независимо дали го използвате за готвене или за заливка за салата. Добър избор също така са бадемовите масла, от лешник и ленено семе. Но бъдете умерени – дори и здравословните мазнини трябва да се ползват умерено.

Малки пътешествия

Ако нямате възможност да се упражнявате поне по 30 минути на ден, за вас също има решение. Просто си създайте навик да се разхождате от време на време, дори когато сте на работа. Така например вместо да се обадите на колегата от съседния кабинет или да му изпращате имейл, отидете до неговата стая. Кратките разходки през целия ден не само предпазват сърцето, но и спомагат за облекчаване на напрежението, депресията и гнева.

Смейте се много

Усмивката е здраве, а здравето щастие. Когато някой ви накриви шапката не задълбавайте. Вместо да святкате с очи и да щракате с челюстите, прочетете някой приятен анекдот, обадете се на весел приятел. Що се касае до справяне с ежедневните стресови ситуации – няма значение какво ще ви накара да се разсмеете – просто намерете начин да го направите.

Яжте по цвят

Опитайте да прибавите към менюто си ярко оцветени зеленчуци и плодове, всеки ден и през цялата седмица. Всички те са пълни с витамини, минерали и антиоксиданти, чиито ползи за здравето са отдавна доказани – подобряват паметта, усилват имунитета и пр.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *