3 съвета за автотерапия срещу депресия

Лечението с медикаменти може да помогне при депресия, но може и да не свърши нищо. Ако се чувствате обезверени и нямате желание за живот, можете да се обърнете за помощ към Когнитивната Поведенческа Терапия. Нейната цел е да фокусира върху промяна в поведението и според специалистите е толкова ефективна, че би могла да помогне и при случаи на силна наркотична зависимост. Предлагаме ви три съвета, които обичайно се използват при КПТ.

съвети срещу депресия

Без катастрофи

Един от начините да изпаднете в депресия е да мислите непрекъснато за отминали или настоящи събития, които могат да бъдат разглеждани като непрекъснат източник на негативизъм. Подобно състояние например е характерно за безработните, които са останали без работа заради икономическия срив, но които персонализират проблема и обвиняват себе си, а не конюнктурата.

Да фокусирате по 24 часа върху проблемите е изключително опасно и води до много лоши резултати, ирационално е. Колкото и да ви е тежко, просто останете позитивно настроени и не се предавайте. Ако седнете да мислите, че само след няколко дни ще останете на улицата, мозъкът ви просто ще блокира и ще ви отнеме съпротивителните сили.

Вместо да се самоизмъчвате с размисли от рода „Никога няма да си намеря нова работа и ще умра от глад”, опитайте се да погледнете по друг начин на нещата: „Работа ще има, но просто може да отнеме известно време”.

Понякога е добре да забравиш

Неприятните спомени за скандали с колега или в семейството усилват чувството за гняв, стреса и тревожността. Този тип мислене е сред най – рисковите фактори, които могат да ви изпратят в тежка депресия. Въпреки че размишленията са хубаво нещо като цяло, изхвърлете негативните спомени от главата си и престанете да кроите планове как ще си отмъстите.

Защитата от подобно състояние не е много лесна, но за сметка на това напълно безплатна. Просто опитайте да се разсеете, медитирайте или пренасочете мислите си в друга посока. Излезте на разходка, срещнете се с хубави и весели хора, избягвайте вечно мърморещите досадници.

Не връщайте миналото

Типично за нас българите, е да вадим „кирливите ризи” при всяко недоразумение. Така едно малко препятствие може да се превърне в огромна скала, която не можем нито да прескочим, нито да взривим и раните да станат неизлечими. Погледнато от страната на разума, да се скараш с колега само защото те е прередил или да нахокаш мъжа си, че е пил една ракия, не е добро поведение. Защото той / тя ще ти отвърне подобаващо и така ще влезете в един безкраен цикъл от обиди и огорчения, които ще върнат на бял свят отдавна забравени неща.

А отварянето на стари рани е особено опасно, когато човек е лабилен, независимо от причината. Що се касае до миналото приемете, че тогава (преди 1 месец, година или 20 години), сте взели най – доброто решение. Запомнете, че мислите за миналото могат да генерират високи нива на тревожност и да ви извадят тотално от релси.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *