3 признака за хормонален дисбаланс при жените

Въпреки че не ги виждаме и не можем да ги пипнем, хормоните играят изключително важна роля в живота на човека. От тях зависи абсолютно всичко – репродуктивните способности, здравият разум, функционирането на важните телесни органи. Понякога в тялото настъпват промени, които водят до хормонален дисбаланс и въпреки твърденията на лекаря, че сме здрави, нещо не е както трябва. Усетите ли някой от тях, незабавно потърсете лекарска помощ.

хормонален дисбаланс

Признаци за хормонален дисбаланс

Перманентна умора. Тази нощ се радвахте на хубав сън, но след осем часа между завивките отново не ви е добре и се чувствате замаяни. Какво става, по дяволите, кой открадна сънят ми? По всяка вероятност има разбъркване в нивата на прогестерона и особено, ако нощно време се потите. При такива признаци яжте много богати на витамин С храни като червени чушки, цитруси, ягоди, брюкселско зеле, броколи.

Неприятно усещане преди менструацията. Главоболие, рязка и безпричинна промяна в настроенията, чувство за досада и подуване на части от тялото – и всичко това в очакване на месечния цикъл. Ако имате тези симптоми, навярно има сериозно разминаване в нивата на прогестерон и естроген. При различните жени протичат по индивидуален начин и затова е доста трудно да се определи правилно лечение.

Самите вие може да записвате какво и как преживявате в продължение на няколко месеца. Специално за целта си осигурете тетрадка и описвайте как протича всеки един ден от менструацията. След като проведете акцията отидете на лекар и му покажете какво сте направили. В подобни случаи се предписват медикаменти за контрол над хормоните.

Не се чувствате добре. Депресията е сигурен признак за завишени нива на кортизол, хормонът който ни кара да се чувстваме нещастни. Ако нивата му са високи за дълъг период от време, производството на серотонин и допамин (хормони на щастието) се потиска и това допълнително влошава ситуацията. Сигурен лек срещу това е тренировката, но много жени гледат на физическите упражнения несериозно и продължават да се самоизмъчват.

„Упражнявайте се всеки ден само по 30 минути и след седмица ще усетите, че у вас се извършва някаква невероятна промяна. Стресът на работа и трудът в извънработно време може да повиши нивата на кортизол до 83%, което е равносилно на бавна смърт. Съставете си подходяща кардио програма и не позволявайте на депресията да ви завладее”, съветва професор Готфрид от Изследователския център.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *