3 най – полезни храни в света

Кои са трите най – полезни хранителни продукта

сьомга

Риба (морска)

Рибата е създание, което за разлика от домашните животни не яде пълна с химически торове храна, а живее в богата на минерали вода. Заслужава да бъде поставена под номер едно във вечната класация на здравословните храни, защото е пълна с протеин и полезни мазнини.

Проблемът е, че естествената популация на океанските риби намаля значително заради огромните мащаби на риболова в солени води. За последните 100 години някои определени видове са напълно изчезнали, а броят на оцелелите драстично намалява. За да се задоволят нуждите на пазара се правят рибовъдни ферми, но продукцията далеч не е толкова здравословна. Дължи се на факта, че животните са наблъскани в затворено пространство, в което редовно се вливат различни антибиотици за бърз растеж.

Кафяви морски водорасли

Растат в богата на калий среда, изключително популярни в Япония и Китай. КМВ са полезни, защото освен калий съдържат йод, протеин, магнезий и някои други минерали, чиято концентрация е в пъти по – висока, сравнено с отглежданите на земята зеленчуци. Също така са богати на Омега-3 мастни киселини.

Специалисти разкриват, че като цяло е напълно безопасно да се ядат морски водорасли, но както и при рибата, трябва да внимавате къде са расли – в морето или в специализирани ферми. В последно време китайските земеделци (доставящи 90% от продукцията в световен мащаб) започнаха да отглеждат генетично модифицирани сортове КМВ, в опасна близост до големи индустриални обекти, тровещи почвата и водата с тежки метали.

Гъби

Ценни не само заради естествените си свойства, но и заради факта, че се отглеждат без никакви пестициди. Ако земеделците използват изкуствени торове, химикалите ще убият спорите, които са необходими за естественото развитие на гъбите.

Богати на желязо и протеин, гъбите оказват невероятно благотворно влияние върху имунната система и за предотвратяване на инфекции. Все по – често се използва от медицината, за лечение на болести като рак на гърдата.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *