Храни предизвикващи безсъние

Ако имате проблеми със съня, затова може да е виновен вашият хранителен режим. Някои продукти отдавна са определени като истински саботьори и трябва да бъдат избягвани преди лягане.

кофеин

Кофеин

Всички знаят, че кофеинът разсънва и ще ви държи будни през цялата нощ. Но това, което навярно не знаете е, че кафето и колата не са единствените източници. Големи количества кофеин има и в енергийните напитки (повечето от тях се базират именно на него), в чая и някои лекарства. Друго важно нещо е, че действието му продължава около 8 часа.

Алкохол

Със сигурност сте чували съвети от различни специалисти, че една чашка ракия или вино ще ви помогне да се отпуснете и да заспите. Провал! Това са пълни глупости на търкалета. Последните проучвания установиха, че именно алкохолът причинява често събуждане през нощта, въпреки че действително би могъл да ви помогне да се унесете. Така че ако толкова много искате да пиете, правете го най – малко три часа преди лягане.

Течности

Водата е чудесно средство за поддържане на добро здраве, но също може да окаже неприятен ефект. Ако изпиете два литра непосредствено преди сън, това може да стане причина за няколко среднощни разходки до сервизното помещение. Това ще разруши съня ви и на другия ден ще се чувствате като непотребна вещ. Избягвайте да се наливате с течности един час преди лягане.

Отлежали и ферментирали храни

Те са богати на тирамин, който стимулира мозъка и може да предизвика превъзбуда. Синьо сирене, пушена риба и сушените меса – не ги слагайте в менюто за вечеря.

Лютеница

Домати и продукти на доматена онова. Понякога предизвикват киселини и дискомфорт. Стойте надалеч от тях три часа преди да се гътнете в леглото.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *