Хранителна алергия може ли да доведе до фатален край?

Фаталната алергична реакция към храна е драматично събитие, от което не е предпазен никой. В медицинската практика са регистрирани случаи както с възрастни, така и с много млади хора. За щастие все пак не надценявайте риска, защото подобни тъжни събития не са нещо често срещано и в действителност има много по – голям шанс да умрете при пътен инцидент, отколкото вследствие на хранителна алергия.

хранителна алергия

Анализът на вероятността от смърт заради алергия е направен, след задълбочено изследване върху 13 проучвания, в които са описани 240 фатални случая на хранителна анафилаксия през периода 1946 – 2012 година. При хората с хранителни алергии, смъртността е 1. 81 души на 1 000 000 годишно, като най – тежка е ситуацията при младите до 19 години (3. 25 на милион души). По отношение на продуктите, най – опасни се оказват фъстъците, които са причинили смъртта на 4. 24 души на един милион.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията по света, процентът на смърт заради злополука е доста по – мащабен и достига 399 / 1 милион за една година. Процентът на убийствата пък и 53 за милион, рискът от фатално прострелване е 36, а от катастрофа 109 на милион души.

„Въпреки това продължаваме работата, защото не искаме да позволим на една хранителна алергия да управлява живота на семейството ви и на самите вас. Засега радостното е, че рискът е изненадващо нисък, но все още трябва да се вземат предпазни мерки”, коментира д-р Робърт Бойл, специалист по детска алергология от Лондон.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *