Хранене при астма

Кои храни са добри за белите дробове

Възможно ли е храната да повлияе на състоянието ви при астма? Въпреки че специалистите са далеко от окончателно становище, последните проучвания доказаха, че по всяка вероятност отговорът е да.

хранене и астма

Ако трябва да сме честни, все още не съществува диета, която би излекувала астма или би облекчила астматичен пристъп. В същото време обаче има някои храни, които помагат. Важно е да се отбележи, че индивидуалните реакции на пациентите се различават страшно много, но все пак ето няколко продукта, които поне няма да навредят.

Ябълки

Британско изследване установи, че хората ядящи поне по 5 ябълки на седмица, са застрашени с 32% по – малко от астма. Авторите предполагат, че благоприятният ефект за белите дробове се дължи на полезните съединения, известни като флавоноиди. Най – полезен е един от тях khellin, за който вече е доказано, че отваря дихателните пътища.

Пъпеш

Витамин С е супермощен антиоксидант, който би могъл да предотврати увреждане на белите дробове, защото има свойството да неутрализира свободните радикали. При едно изследване в училищата на Япония бе установено, че децата приемащи редовно витамин С по – малко заболяват от астма. Тази полезна съставка може да се намери в повечето плодове и зеленчуци, но особено богати са цитрусите, броколите, брюкселското зеле и доматите.

Моркови

Морковите са известни като контейнер на бета – каротин, друг естествен антиоксидант. Предварителните проучвания показват, че бета – каротинът намалява случаите на предизвикана от физическо претоварване астма. Пигментът на морковите също е от съществено значение, тъй като подпомага очите, имунната и сърдечно – съдовата система. Бета – каротин има и в кайсиите, зелените чушки и сладките картофи.

Кафе

Изненадващо, но и кафето намира място в диетата за превенция на белодробни болести. Въпреки нестихващите спорове за ползата от ароматната напитка, последните 7 изследвания твърдят, че кофеинът спомага за подобряване функциите на дихателните пътища до четири часа след консумация. Това значи, че способства за подобряване на въздушния поток в тялото. Същият ефект има и черният чай.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *