Съвети за здраво сърце

Сърдечно – съдовите заболявания са сред най – честите в днешно време. Дължат се на огромното натоварване, стреса, вредното хранене, злоупотребата с алкохол, тютюн и забранени субстанции. Специалистите са категорични, че активната профилактика съвсем не е толкова трудно нещо и намалява риска от инфаркт с цели 90 %.

превенция на сърцетоИзненадващо е, че огромната част от работата се върши с обикновени инструменти, добре познати на всички нас. Това са спротуването, здравословното хранене, намаляването на стресовите ситуации (което понякога не зависи само от нас), дори пиенето на достатъчно вода. Дори гледането на един разтоварващ и пълен с положителни емоции филм е полезно – смехът има свойството да подобрява в пъти кръвообращението и да ни прави по – здрави.

Полезни съвети за подсилване на сърцето

Физическо натоварване. Редовните упражнения са достатъчни, за да намалят с цели 30 % риска от инфаркт и други сърдечни болести. Достатъчно е да се движите поне по половин час на ден, като дори не е задължително да тренирате. Работа върши и спокойната разходка в парка, карането на колело, плуването и др. Даже и умереното по своята интензивност движение укрепва сърдечния мускул.

Почивка. Важно ли е наистина да почиваме достатъчно? Отговорът категорично е само един – да. Когато лишаваме тялото и мозъка от възможност да релаксират, производството на хормоните на стреса се засилва многократно. Това повишава кръвното налягане, учестява броят на сърдечните удари и кръвоносните съдове се натоварват ненужно. Когато си давате време за почивка се получава обратен ефект – сърцето се подмладява.

Здравословно хранене. Във вашето меню задължително трябва да включвате ежедневно полезни храни, а особено място да отделяте за плодовете и зеленчуците. Намерете време поне два пъти седмично да приготвите и океанска риба, която ще ви зареди с така полезните полиненаситени мастни киселини. Намалете консумацията на сол, захар и колбаси (в българските със сигурност няма месо, а един Бог знае какво), вместо олио използвайте зехтин.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *