Стрес и сърдечни болести

Скорошно проучване отново доказа, че стресът е основен причинител на купища заболявания. Като пряко следствие от хроничен стрес може да очаквате косопад, затлъстяване, сърдечно – съдови болести, диабет, хормонални несъответствия, високо кръвно и много, много други. Честите причинители от своя страна могат да бъдат професионални, лични, икономически, емоционални и така нататък.

стрес

Стресът е особено опасен за сърцето. При често изпускане на нещата от контрол нивата на хормоните се повишават, като от своя страна удрят пряко върху артериалното налягане и кръвната захар. Произведените от организма химически вещества също така предизвикват чувство на гняв, раздразнение, безпомощност, които от своя страна увреждат сърцето също толкова силно, колкото злоупотребата с алкохол и тютюневи изделия.

От Асоциацията на кардиолозите в САЩ алармираха, че стресът е враг номер едно на сърдечно – съдовата система. Тяхното становище се базира на проучване сред повече от 200 000 души в Ню Йорк, проведено през последните 2 години. Всички пациенти получили симптоми на диабет, високо кръвно и завишена кръвна захар. На около 35 % от тях се наложило да влязат в болница, за да се излекуват.

„Съвременният начин на живот е категорично неправилен, но самите ние сме безсилни да го променим. Стресовите ситуации като развод, намаляване на доходите, природни бедствия, любовни несполуки, грабежи и други, създават реални предпоставки за развитие на сърдечни заболявания. Съчетано с неправилно хранене и липса на движение, става откровено страшно”, споделят от асоциацията.

Медиците съветват всеки човек да намери правилният и здравословен начин да се пребори с големия стрес. Подходящи начини са спиране на цигарите и алкохола, висока двигателна активност, здравословни диети, достатъчен сън.

Здравословни диети може да намерите ТУК

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *