Причини и как да се справим с оскъдното вагинално течение. Какво е диспареуния

Вагиналното течение са онези секрети от вагината, които са различни на цвят, мирис и плътност. Вагиналното течение е нормално явление, особено ако сте във фертилна възраст. Течността идва от шийката на уретрата и е различна – в зависимост от менструационния цикъл.

течение3

Ако вагиналното течение често се променя по цвят, мирис и плътност, може да има инфекция, което означава, че трябва да се обърнете към лекар.

Липсата или намаляването на вагиналното течение се дължи на намаляване в производството на естрогените. Основните симптоми са раздразнение, сърбеж, силна чувствителност и затруднение по време на секс.

Липсата на лубрикация (смазване) затруднява проникването при полов акт и пречи да се достигне до оргазъм.

ПРИЧИНИ ЗА ОСКЪДНО ВАГИНАЛНА СЕКРЕЦИЯ

Може да се дължи на нередовен цикъл, предменопауза, манопауза, след раждане, кърмене, контрацептиви или диабет. Отслабването на тъканта на стените на вагината предизвиква липса на лубрикация, което води до възпаление или неприятно раздразнение.

Това нарушение може да се дължи на стрес, депресия или на агресивна терапия като химиотерапия, например.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ОСКЪДНОТО ВАГИНАЛНО ТЕЧЕНИЕ И ДА ИЗБЕГНЕМ ДИСПАРЕУНИЯ

Ако имате някой от симптомите, идете на гинеколог, за да ви назначи лечение. Има и продукти, за които не се нуждаете от диспареуниярецепта, като лубрикантите например.

Диспареуния е разстройство, при което сексуалните връзки не са комфортни и стават болезнени, което води до липса на оргазъм. Геловете и овлажнителните кремове поддържат интимната ни зона смазана няколко часа, като така избягвате паренето и раздразнението. Така вече можете да имате пълноценен сексуален контакт. Вазелинът или олиото не са подходящи за секс, тъй като могат да увеличат възможността от инфекция, а и намаляват ефективността на контрацептивите – презервативи и диафрагми.

Избягвайте вагиналните душове, сапуна и парфюмите, които само ще раздразнят още повече зоната.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *