Невенът помага при конюнктивит

Невен
Невен

Невенът е една прекрасна билка, растяща по нашите земи. Той е много лечебен и полезен в различни ситуации. Настойката (спиртен извлек) от красивото цвете – билка помага при редица здравословни проблеми.

Мехлем от невен
Мехлем от невен

Извлекът може да се използва както за външна, така и за вътрешна употреба. При упорити конюнктивити и много други видове хронични инфекции, позволяващи локална употреба, се правят промивки с настойката, разредена с вода. С нея могат да се дезинфектират и рани и охлузвания. При травми подпомага възстановяването, като предотвратява появата на кръвонасядания и синини, образуването на тромби.

Разредена настойка може да се използва за гаргара и жабурене, като оказва благотворно влияние върху венците, устната лигавица, гърлото, като унищожава всички устойчиви на антибиотично лечение бактерии като стафилококи.

При болки и инфекции в гърлото извлекът от невен отново идва на помощ. Той подпомага работата на стомаха и е подходящ при склонност към язви и гастрит. Настойката се приготвя от цветовете и листата на невена, които се заливат със 70-градусов етанолов спирт в съотношение 1:3. Продава се и в аптеките и билковите магазини.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *