Кои са скритите рискови фактори за сърцето?

Човешкият мозък и тялото са по – свързани, отколкото повечето хора предполагат. Ето как психическият стрес би могъл да окаже влияние на сърцето.

сърдечни болести

Чувствате се изморени и депресирани? Тогава и сърцето е изложено на огромен риск. Хората с леки и тежки психични разстройства като депресия, тревожност, шизофрения и други, много по – често страдат от исхемична болест, сравнено с останалите. Това показа изследване от Великобритания.

По време на проучването били диагностицирани 500 пациенти на различни британски клиники, които имали различни по своя вид психични проблеми, които в по – голямата си част били предизвикани от стресовите фактори на ежедневието. Оказало се, че 54% от тях имат повишен риск от развитие на сърдечно – съдови заболявания, а при най – тежките случаи възможността от инфаркт нараснала с цели 134%!

Авторът на изследването д-р Катрин Гейл уточнява, че стресът съвсем не е единственият отговорен фактор. Други, които могат да играят значителна роля са тютюнопушенето, алкохолът, неправилното хранене и липсата на физически упражнения. Изненадващо обаче е новото откритие, че всички те или съвкупността от тях могат да предизвикат не само сърдечни, но и психически проблеми.

„Главата и сърцето са много по – тясно свързани, отколкото си мислехме досега. Продължителният психически стрес например допринася за развитието на атеросклероза, особено опасно състояние. Така че ако забележите признаци на някакво психическо разстройство у себе си, непременно мислете как то влияе и върху сърцето ви, не игнорирайте този проблем”, казва тя.

Д-р Гейл съветва хората изложени на психическо напрежение да не „успокояват” нервите си с алкохол, цигари, наркотични вещества или антидепресанти. Защото не само не ще постигнат така желаното успокоение, но и ще натоварят сърцето допълнително, което в крайна сметка може да доведе до нещо необратимо.

„Фармацевтичните компании казват, че антидепресантите намаляват риска от сърдечни болести, но това съвсем не е така. Имаме преки доказателства, че някои антипсихотични лекарства повишат риска в пъти, защото предизвикват затлъстяване, нарушен глюкозен метаболизъм и дислипидемия”, заключава Катрин Гейл.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *