Как да победиш страховете си бързо

Решението е в твоите ръце, никой друг не може да ти помогне

как да победиш страховете си

Скорошно изследване на „Харвард” показа, че е силно препоръчително да овладеете нервите си и да се успокоите, преди да пристъпите към изпълнение на каквото и да било. Независимо дали се подготвяте да говорите пред много хора или за осъществяване на важна сделка, трябва да насочите нервната енергия и вълнението в друга посока, да се фокусирате върху най – важното.

По време на експеримента бяха ангажирани 20 души, които имаха за задача да говорят пред многобройна публика и след това да се явят на изпит по математика. Тези, които използваха чил аут техника за овладяване на страховете бяха по – убедителни, показаха се по – компетентни и уверени в себе си от останалите. Също така дадоха и много по – добри резултати на теста със задачите.

„Когато сте нервен, сърцето се чувства сякаш е на състезание. Започвате да се потите, тялото изпада във възбуда и произвежда огромно количество от хормона кортизол. Почти същото се случва и когато сте развълнувани заради нещо хубаво, но тогава мозъка създава ендорфини. Тоест, чувството на тревожност и щастие са физиологично сходни, но резултатът е различен. Това обаче дава доста лесна възможност да конвертирате страха във въодушевление и ентусиазъм”, разкрива авторът на изследването Алисът Ууд.

Как да превърнеш страха в ентусиазъм

Добра техника е да останете за малко сами и да признаете пред самите себе си колко сте развълнуван. Ако трябва го кажете на глас: „Много съм развълнуван”. И въпреки че до известна степен звучи глупаво, върши страхотна работа. Да говориш за собствените си емоции невинаги е лесно и оказва драматичен ефект върху психиката, позволява ни да осъзнаем какво се случва със самите нас. След това повторете същата фраза няколко пъти наум и когато някой друг ви попита как се чувствате, кажете му, че сте надъхан до краен предел. Така ще се вдъхновите и ще увеличите вашата производителност.

Друга популярна техника за конверсия на страха в положителна емоция, е да си разпечатате най – обикновено листче с надпис „Няма страшно, продължавай напред”. Лепнете го на видимо място навсякъде, където ви е удобно: в офиса, в колата, в спалнята. И неусетно ще откриете, че това просто нещо е в състояние да смени тревогата с положителни чувства.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *