Как да останеш буден през цялата дълга нощ

Не позволявай на съня да те победи

как да останеш буден през нощта

Нощта определено е време за сън, но понякога ни се налага да останем будни чак до сутринта. Независимо дали чакаме завръщането на дъщерята от поредното парти или ще тръгваме на пътешествие, следващите няколко съвета ще ви помогнат да преборите умората без да слагате клечки под клепачите си.

Поспете през деня

Ако планирате през нощта въобще да не лягате, не е лоша идея да поспите поне два часа през деня (повече е по – добре). Лекарите препоръчват на денонощие да си осигурим поне 8 часа здравословен сън, за да избегнем риска от заболяване.

Кофеин

Колкото по – дълго сте буден, толкова по – голямо количество от химическото вещество аденозин се отделя и потиска способността да мислите бързо. Срещу него най – добре работи сънят, но когато нямате възможност да дремнете, кофеинът би могъл да ви помогне. Защото има свойството да блокира неговите ефекти и да излъже мозъка, че сте се събудили току – що. Препоръчителната доза е една голяма чаша кафе. Имайте предвид, че на тялото са нужни около 4 часа, за да усвои напълно кофеина.

Ядки

Мозъчните клетки получават енергия от глюкозата (прост монозахарид), но въпреки това избягвайте да „зареждате” със сладкарски изделия, защото те осигуряват само кратковременна енергия. Вместо вафли и шоколад, изяжте шепа орехи или бадеми. Балансът между въглехидрати, протеин и мазнини в тях е перфектното средство за осигуряване на продължителен енергиен тласък.

Мисловна дейност

Една интригуваща и интересна умствена дейност ще стимулира мозъка, така че отделяйте по десетина минути на всеки час, за да направите нещо забавно. Ако не сте сами помислете за някаква мисловна игра, поговорете с друг будуващ приятел по интернет или телефона, поиграйте в някой от хилядите сайтове за флаш игри.

Среднощен бегач

Спортът тонизира като нищо друго на този свят. Добра идея е да се разсъните с една лека тренировка, като най – хубаво е да излезете на чист въздух, за да потичате. Ако се чувствате изморени, задължително загрейте по – добре от обикновено. Другото условие е да не се натоварвате много, защото ако прекалите с тежестите, само ще подсилите умората. Също така се пазете от колите, ако тичате на улицата – облечете светлоотразителни дрехи, за да ви виждат отдалеко.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *