Как да намалим болките при менструация

менструацияЗа много жени менструацията е болезнено изживяване, което няма как да се избегне. Въпреки че някои от симптомите не могат да бъдат преборени, има такива, с които можем да се справим. Затова е важно да разберем кои са фазите на менструацията, за да предотвратим болката.

МЕНСТРУАЛНИЯТ ЦИКЪЛ

Болка, подуване, смяна на настроенията, главоболие… Това са някои от последиците, които възникват при хормоналната буря в тялото ни заради цикъла.

По време на менструалният цикъл, който продължава 28 дни, се развихрят всички болежки. Затова е важно да знаем в коя фаза на цикъла се намираме. Първите 12 дни след началото на кръвотечението яйцеклетката започва да узрява в яйчника, поради което имаме нужда от повече естроген. Към 15 ден зрялата яйцеклетката започва своя път в очакване на оплождане – това е периодът, известен като овулация. Яйцеклетката стига до уретрата, а тялото има силна нужда от прогестерон, докато очаква забременяването. Ако не забременеете, яйцеклетката попада в уретрата и започва кървенето.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ БОЛКАТА ПРИ МЕНСТРУАЦИЯменструация1

Всички жени страдат от едни или други симптоми на менструацията, но има някои хитринки, които могат да ви помогнат:

Промените в настроението, предизвикани от хормоните, могат да се парират с диета богата на калций. Консумацията на млечни продукти седмица преди менструацията, облекчава промените в настроението.

Подуването на корема може да се избегне или облекчи като намалите значително солта и пийте много вода и течности дни преди менструацията.

Болката в корема може да се облекчи като правите затоплящи компреси и пиете много топли течности. Диета, богата на въглехидрати, също намалява доста болката. А ако все пак тези съвети не ви помогнат, вземете болкоуспокойващо.

ПРИГОТВЕТЕ СЕ ЗА МЕНСТРУАЦИЯТА

Симптомите започват няколко дена по- рано – резки промени в настроението, чувствителни гърди, подуване на корема, остра болка в гърба или корема, главоболие, а при някои и виене на свят.

Здравословният начин на живот – ежедневно разхождане, здравословното хранене, намаляването на солта, алкохола и кофеина, могат да ви помогнат да се справите с промените в настроението, умората и дори болката.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *