Здравни съвети: Как да живееш по – дълго

Някои аспекти от здравето ни се формират от генетичното наследство и от поведението на майката през бременността. Повечето фактори обуславящи продължителността на живот и цялостната кондиция обаче зависят изцяло от нас. Дали ходим на фитнес или не, дали се храним правилно или лошо, дали сме затлъстели или атлетични – всички тези неща определят не само как ще живеем, но и колко. Следвайте следните основни препоръки и повишете здравния си стандарт:

съвети за дълголетие

Детството – започнете млади

Още преди да се родим, начинът на живот на майката може да промени изцяло нашето собствено развитие. Изследванията показват, че ако бременната жена се храни правилно и се движи достатъчно, това помага на бебето да се адаптира по – лесно към живота, да бъде по – здраво и силно. Ако обаче пуши, пие, яде захар и сол, използва наркотици – детето почти сигурно ще бъде болнаво и с евентуални отклонения.

Наистина, малките деца никога не биха се сетили да се хранят здравословно. Те предпочитат захаросаните лакомства, газираните напитки и въобще всички забранени неща. От родителите зависи да ги научат какво да правят, за да си спестят много бъдещи проблеми.

За ползите от тренировката

Като оставим настрани положителния ефект на отслабване, физическите упражнения крият в себе си още купища ползи. На първо място помагат за намаляване нивата на стрес, а стресът е водещият фактор за развитие на тежки дегенеративни болести. Ето кои са основните ползи от редовния фитнес:

  • Намалява нивата на стрес и отпуска
  • Предпазва сърцето и лекува от болести като високо кръвно
  • Укрепва психиката, помага срещу депресия и тревожност
  • Поддържа теглото в желани граници
  • Намалява риска от диабет
  • Подобрява състоянието на костната система и предпазва от остеопороза

Грижете се за костите

В младите години костите са здрави и дори да счупите крак или ръка, обикновено зарастват сравнително бързо. С напредването на годините обаче нещата се променят и то не в наша полза. Костите започват да губят плътност след навършване на 30 години и това е нормална част от процеса на стареене. Казано с други думи – стават слаби и чупливи.

Можете да се предпазите по два основни начина. Първият е богата на калций и витамин D диета. Набавете си този важен микроелемент чрез биологични храни като мляко например (предпочитано), или чрез суплементи. Вторият метод за заздравяване на костите е да тренирате редовно и да се излагате дозирано на слънце през лятото.

Социална активност

Всички знаем, че за да се чувствате щастливи, трябва да общувате с другите хора. По – малко известен факт обаче е, че приятелството влияе добре не само на психиката, но и помага да живеем по – дълго. Изследвания сред самотници установиха, че социалната изолация е свързана с по – висок процент на смъртност. Така че не се учудвайте, когато кажат за някой, че не е могъл да преживее починалия си партньор и си е заминал малко след него.

Избягвайте вредната храна

Добрата диета е от централно значение за цялостната кондиция. Тоест, избягването на някои храни и напитки би могло да удължи живота. Яденето на прекалено много висококалорични храни като прости въглехидрати (захари) и мазнини не само предизвиква затлъстяване, но и намалява възможността да живеем по – дълго.

Някои мазнини са известни като особено вредни: транс мазнините от хидрогенирано масло (маргарин, торти, бисквити, полуфабрикати). Повишават нивата на лошия холестерол, увеличават риска от атеросклероза, инфаркт и инсулт.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *