Захар и сърдечни болести

За никого не е тайна, че захарта е един от основните причинители на сърдечни болести. Въпреки че 90% от хората знаят това не го проумяват и ежедневно поглъщат огромни количества от бавнодействащата бяла отрова. Ето кои са най – честите проблеми.

затлъстяване

Захарта мачка сърцето

Да, звучи театрално и драматично, но е самата истина. Според сведения от Асоциацията по диабет на САЩ, 65% от смъртните случаи са причинени именно от инфаркт и инсулт, които са неразривно свързани с диабета.

Медиците препоръчват да не се надвишава препоръчителната дневна доза за консумация на захар. Тя е 9 чаени лъжички (36 гр.) за мъже, 5 ч. л. (20 гр.) за жени и 3 ч. л. (12 гр.) за деца.

Като пример ще дадем, че само една кутийка (330 мл) газирана напитка съдържа 12 грама захар, а една филийка пълнозърнест хляб (купешки) около 2 чаени лъжички.

Захарта запушва кръвоносните съдове

Добавените захари предизвикват излишък на инсулин в кръвта, който оказва огромно влияние върху състоянието на кръвоносната система. Хронично високите нива на инсулин води до нарастване на гладката мускулатура около кръвоносните съдове и това притиска артериалните стени. Практическите последствия от това нещо са високо кръвно, последвани от инсулт или инфаркт.

Съветите на специалистите са да не се подмамваме от етикетите на уж „здравословни” храни, които всъщност са наблъскани със сериозни количества захар.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *