Закуската – важен фактор за избягване на преумора

Науката различава три състояния – умора, преумора и свръхпреумора. Докато първите две можем да преодолеем сравнително лесно, третото изисква специално внимание, защото е сигурен признак за изтощение. Най – сигурното лечение е активна почивка, но за съжаление животът трудно би позволил да излезеш в месец непредвиден отпуск.

преумора и хранене

Свръхпреумора може да настъпи по различни причини, а според експертите основните са трудът в извънработно време и неправилното хранене. Специалисти припомнят, че храната е горивото на нашето тяло и когато не е качествена или количествата са неправилни, не е чудно да се стигне до поредица негативни за здравето състояния.

Как да се предпазите

Закусвайте. 80 % от съвременните българи пропускат това важно хранене, пренебрегвайки напълно нуждите на собственото си тяло. Вярно е, че времето е основен фактор и не винаги разполагате с достатъчно да си приготвите закуска, но все пак нищо не ви пречи да свършите това още вечерта. Освен това 2 пресни ябълки са чудесен избор, а тях може да изядете в колата или дори на улицата.

„Първото хранене е важно, защото през нощта организмът до голяма степен е изразходил запасите. Лишавайки го от поредната доза, лишавате самите себе си от достатъчно енергия, която да ви държи бодри и концентрирани. Тялото изпада в стрес и така се завишава рискът от болести на сърцето, затлъстяване и диабет”, казва д – р Стефанов от столична клиника.

Той препоръчва в закуската по никакви причини да не включвате захар, мазно или други вредни въглехидрати. Освен плодове може да вземете пълнозърнест хляб с натурално сирене или месо, яйца, овесена каша, биологично мляко.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *