Експерти: Не купувайте мултивитамини!

Цели три нови проучвания изненадващо установиха, че ежедневната консумация на мултивитамини по никакъв начин не спомага за подобряване на здравето. Като извод от работата си, експертите призоваха хората да спрат консумацията на подобни добавки, тъй като са напълно безполезни.

мултивитамини

„Хранителните добавки са индустрия за милиарди долари по целия свят, а продажбата на мултивитамини представлява половината от търговията с абсолютно всякакви суплементи. В последно време обаче събрахме все повече солидни доказателства, че комплексните добавки не носят нищо за здравето, а в същото време предозирането може да причини сериозна вреда”, коментира професорът по епидемиология д-р Елисео Гуйар от училището за обществено здраве в САЩ.

„Изследванията ни показват, че двете основни причини за консумация на мултивитамини са грижа за здравето и желанието да се запълнят пропуските в храненето. В момента обаче хапчетата не изпълняват нито едно от тези две предназначения”, допълва Антъни Маккей от Центъра по затлъстяване.

Учените обаче все още нямат някаква реална идея, как може да подобрим здравето си чрез синтезирани по химически път витамини. Според тях самите, хапчетата никога няма да са достатъчни да решат проблемите ни, а истината се крие в здравословния живот и движението.

Определен интерес предизвиква фактът, че само допреди няколко години, мултивитамините действително са били от полза за човешкото здраве. В крайна сметка това навежда над мисълта, че компаниите – производители просто рязко са занижили качеството и това води до неприемливи ефекти.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *