Витамин Е за по – добър живот

Витамин Е е едно от важните вещества, изключително необходими за правилното протичане на телесните процеси. Сам по себе си представлява жълтеникава маслоподобна течност, която се разтваря в мазнини. Синтезира се в зелените растения, а бозайниците не притежават способността да го произвеждат сами. Поради това се набавя чрез храната – зеленчуци, месо, яйца, риба, царевица, овес и др.

витамин е

Е също така е от особена важност за състоянието на репродуктивната система, повишаване възможността за създаване на поколение и износването на плода от женските индивиди. Липсата му може да доведе и до мускулна дистрофия, смущения в работата на черния дроб и мозъка, анемия и много други неприятни последствия.

Друго основно физиологично действие на витамин Е е неговата невероятна мощ като антиоксидант или възможността му да блокира свободните радикали, виновни за образуването на ракови клетки. Много специалисти го препоръчват именно като превантивна мярка срещу атака на имунната система. Важен е и за обмяната на някои от аминокиселините в човешкото тяло.

По отношение на фитнес и отслабване е полезен, защото при завишен прием се появява и анаболен ефект (натрупване на маса). В същото време обаче трябва да се подхожда доста внимателно, защото способства за образуването и на голямо количество тлъстини. Освен това предозирането може да доведе до смущения в половите функции.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *