Важно! Можеш ли да разпознаеш сърдечна атака?

Със сигурност поне един път сте гледали по филмите сцена, при която някой получава инфаркт: тотална липса на въздух, притиснал ръце до гърдите си и болка толкова тежка, че е невъзможно да се опише. Истината обаче е доста различна от холивудската представа за сърдечна атака.

инфаркт

В проучване сред близо 1 000 пациенти с болести на сърцето, едва 35% от тях имали класическите симптоми на сърдечна атака. Масата от хора са със забавена проява, включваща продължително неразположение, болка в лявата част на гърдите, задух и умора. До последния момент обаче те дори не са и предполагали какво всъщност се случва с тях.

Учените споделят, че оттук идва и големият проблем. Фините и ненастойчиви сигнали карат хората да махат с ръка и лесно да пропускат признаците, че нещо не е наред. Това забавя лечението (понякога с дни и седмици), поради което изходът често може да бъде фатален.

„Когато усетите някои симптоми като задух, болка в гърдите, умора и необяснимо неразположение, незабавно отидете на лекар. Съществува огромна вероятност нещо със сърцето ви да не е наред, рязко затваряне на сърдечна артерия или запушване със съсирек. Развръзката (спиране на сърдечната дейност) обичайно настъпва от 3 до 6 часа по – късно, през което време могат да се вземат редица мерки за предотвратяване на най – тежкото”, казва хирургът Предиман Шах от клиниката по кардиология в Охайо.

Времето е мускул и 90 минути закъснение могат да предизвикат катастрофа

„Усетите ли нещо тревожно, незабавно позвънете на бърза помощ. Сами може да си помогнете, като сдъвчете хапче аспирин, тъй като предотвратява запушването на болните кръвоносни съдове. Забележете, че казах да „сдъвчете” хапчето, не просто да го глътнете – така ще се усвои по – бързо от организма”, допълва експертът.

Други симптоми на инфаркта са избиването на студена пот, силно гадене, засилено отделяне на стомашни киселини, парене в гърлото и затруднено преглъщане.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *