Болестта която съкращава живота

Ново проучване на холандски учени доказа, че депресията е една от болестите, пряко отговорни за съкращаване продължителността на човешкия живот. Обобщените данни показаха, че страдащите от депресивно разстройство живеят значително по – малко от останалите, като в много случаи се дължи на генетична обусловеност.

депресия

„Депресивните състояния са абсолютно надеждна мярка за вашето генетично здраве и биологичната възраст. Колкото по – често изпадате в депресия, толкова по – голяма е вероятността да живеете малко. Недоброто състояние на психиката предизвиква редица хронични възпаления, рак и сърдечно – съдови болести”, издава авторът на проучването Джоузи Верховън.

Специалистът уточнява, че сред пациентите се разграничават два вида депресия – тежка и лека. В първия случай се нарушават способността за здрав сън, забелязва се липса на апетит, липсва каквото и да било чувство за радост. Дължи се на завишено производство на хормона на стреса кортизол, което от своя страна докарва неприятно усещане и съкращава живота.

Верховън разкрива, че има няколко начина да се справите с тежката депресия. Първият е класическият – антидепресанти плюс подходяща терапия. Вторият е по – труден, но за сметка на това гарантира 99 % успех. Включва преминаване към изцяло здравословен начин на живот, като това предвижда отказване от цигарите и алкохола, редовно спортуване и правилно хранене.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *