Антистрес или техниката Спри да Мислиш

СДМ техниката доказано помага при стрес

антистрес

Когато човек силно иска да успее в нещо, понякога мозъкът започва да мисли само за него. В същото време това притъпява инстинктите до самосъхранение и за съвсем кратко време може да изпаднете в шокова ситуация заради прекомерния стрес. Така в крайна сметка ще ви бъде много по – трудно да постигнете целите си, а може да разбиете и здравето си.

Какво се случва наистина?

Научните изследвания показват, че човек е програмиран да прогнозира бъдещето. Доказано е, че още пещерните хора са се опитвали да предвидят какво ще се случи и каква е вероятността да бъдат нападнати от лъв докато спят. В днешно време ситуацията не е много по – различна. Когато отидем в ресторант обикновено преглеждаме менюто от начало до край, обработвайки купища информация, за да изберем само едно ястие, което според прогнозата ще ни хареса най – много.

Също така непрекъснато си спомняме за миналите преживявания и решенията, които някога сме взели. Въпреки че самоанализът в някои случаи помага да оцелеем и да се предпазим от повтаряне на грешките, също така може да претовари психиката и в крайна сметка да изтрещим.

„Когато мислите се роят като пчели напролет, мозъкът влиза в безкраен цикъл и започва да върти в кръг, вместо да намери изход от проблема”, обяснява доцент Лори Хилт от Университета в Уисконсин. Какво да направиш?

Спри да мислиш

Линията между конструктивното мислене и подхлъзването към токсичната яма е много тънка, но трябва да я откриете. Решението е да не позволите да бъдете обсебени от каквото и да било, а ако забележите симптомите на безкрайния цикъл, просто да спрете. Поне за един ден.

Забравете за всичко

Когато умът прехвърля едни и същи тревожни мисли, главата боли и сърцето се свива. Намерете начин да се разсеете, отидете на разходка, ако трябва счупете две – три чинии за разнообразие. Например, ако наскоро сте се разделили с любимия / любимата, не е хубаво по 24 часа да си представяте какво прави той / тя с новия си партньор. Вместо да анализирате до безкрайност и да се хапете по откритите рани, по – добре излезте сред хората, срещнете се с приятели, гледайте някой весел филм. Изследванията показват, че ако се съсредоточите върху положителни дейности или мисли, ще си изградите броня от стомана срещу депресията.

Откраднете чужда самоличност

Е, не ме разбирайте погрешно – не крадете личните данни на другите хора, защото ще влезете в затвора. Просто си спомнете коя личност ви мотивира най – много и направете нещо като нея – облечете същите дрехи, скарайте се по същия начин с първата магазинерка и прочие. По този начин ще забравите поне за малко собствените си проблеми и ще се разтоварите.

Влез в ритъм

Когато шапката ви стяга по една или друга причина, добре е да не тормозите мозъка си с „решения на дребно”. Тоест, въведете радикални решения за ежедневните дейности като хранене, пазаруване, облекло и т. н. Веднъж завинаги измислете откъде ще купувате, откъде ще минавате за работа, с какво ще се обличате през всеки ден от седмицата. Между другото това правило е въведено от Барак Обама, който радикално е разпределил костюмите си за всякакви случаи – така не му се налага да мисли какво да облече при всяка визита и да се изморява преди да е свършил нещо смислено.

Достатъчно сън

Трудно е да заспиш, когато си изнервен, но сънят е едно от силните лекарства срещу стрес и депресия. Направете и невъзможното, но си осигурете поне по 7 часа спане на денонощие. Така ще позволите на мозъка да се разтовари, а на сърцето да се отпусне и регенерира.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *