Диета за здрави кости и стави

mlqko-recepti

Калцият е най- важният минерал за костите ни. Млечните продукти, по- конкретно прясното мляко, са сред основните източници на минерала. Но не са единствените. Бобовите култури, зелените зеленчуци, ядките или рибата са все храни, които не трябва да отсъстват от здравословното ни меню. Особено след 35- 40- годишна възраст, когато започваме да губим костна плътност.

Грижата за костите е много важна, особено при жените, във всяка възраст. След 35- годишна възраст обаче започваме да губим плътност, и по време на менопаузата. В този период трябва да увеличим приема на калций, до 1500 млг на ден (между 800 и 1000 при възрастните). По време на бременност и кърмене, приемът на калций също трябва да се увеличи, между 1200 и 1400 млг на ден. Дефицитът на калций не засяга само костите. Също и зъбите, дори е рисков фактор за повишаване на кръвното.

„СТАВИН- КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ!  ВИЖ ТУК:

proteini-dieta

Освен млечните продукти, най- вече прясно и кисело мляко, от храненето ни не трябва да липсват и:

Зеленчуци. Най- вече зелените.

Ядки. Бадемите и лешниците са много богати на калций. Достатъчно е по шепа на ден.

Бобови култури. Освен калций, съдържат фибра и протеини. В случая със соята, количеството калций се увеличава, защото ни осигурява изофлавони, които не позволяват да губим костна маса.

Риба. Аншоата и сардините са много богати на калций и витамин Д.

Сусамови семки. Богати са на протеини и ненаситени мазнини. Също и на минерали като желязо, цинк и фибра.

Усвояване на калций

За да улесним усвояването на минерала, трябва да приемаме достатъчно и витамин В12, витамин Д и магнезий. Витамин Д се съдържа в прясното мляко, жълтъка и някои видове риба. Витамин В12 можем да си набавим от риба, месо, яйца и млечни продукти. Зеленолистните зеленчуци са богати на витамин К. Магнезият се съдържа в ядките, пълнозърнестите храни, бобовите, плодовете и зеленчуците.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *