Диета според цвета на храните

dieta-cvetove-1

Преди на излезете мислите дали цвета на блузата, полата и обувките ви си подхожда. Ако искате да подобрите здравословното си състояние, да сте във форма и дори да отслабнете, може да направите същото и с храната си.

Цветът на храната всъщност може да ни каже доста за свойствата й: какви вещества съдържа, как помагат на тялото ни и пр.

Познаването на системата на цветовете и начините за комбинирането им, ще ни помогне да се храним много по- балансирано и здравословно.

КАКВО ОЗНАЧАВА ВСЕКИ ЦВЯТ

– Синьо, лилаво и тъмночервено. Тези храни съдържат много антиоксиданти, особено антоцианини и проантоцианидини. Те помагат на сърдечно- съдовата система и увеличават когнитивната функция. Притежават и антикарцерогенни свойства. Към тази група спадат: къпини, сливи, червени боровинки, грозде, патладжани, репички, ягоди, малини и др.
– Зелено. Много са важни за храненето, особено кръстоцветните. Съдържат изотиоцианти, химически вещества, които предпазват от рак и пречистват тялото. Отлични източници на фибри, които подобряват храносмилането и ни поддържат сити повече време. Ето някои от кръстоцветните: броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле и пр.

„ДИЕТИН- КОМПЛЕКТ“ – ТОП ПРОДУКТ ЗА ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

dieta-new-nordic
– Жълто и зелено. Тук не попадат кръстоцветните. Източници са на бетакаротени, които подобряват здравето на костите и подсилват имунната защита. Съдържат много фитохимикали, които подпомагат здравето на очите. Богати са на антиоксиданти, които изхвърлят свободните радикали и предпазват клетките на тялото. Някои примери са: маруля, царевица, тиквички, рукола и др.
– Оранжево. Също са богати на бетакаротени. Всъщност, те определят и цвета им. Тялото превръща бетакаротените във витамин А, който е полезен за здравето на костите, имунната система, очите и сърцето. Оранжевите храни съдържат много антиоксиданти, които предпазват клетките и елиминират свободните радикали от организма. Богати са на лутеин. Сред тези храни са: пъпеш, кайсии, моркови, тиква, портокали, мандарини. Лимоните, въпреки че са жълти, също са в тази категория.
– Червено. Съдържат фитохимикали, наречени ликопени. Червените храни съдържат много антоцианини, които са с антикарцерогенни свойства. Богати са и на бетакаротени. Други свойства на червените храни са: подобряват паметта, здравето на уринарния тракт, кръвообращението. Тези храни са: грейпфрут, домати, чушки, диня и др.
– Черно. Богати са на желязо и калций. Съдържат много фибра, пречистват храносмилателната система. Сред тях са черния боб.
– Бяло. Подобряват нивата на холестерол, подобряват здравето на сърцето и пр. Тук спадат: чесън, круши, лук, карфиол.

Добре е всеки ден да приемаме плодове и зеленчуци с различни цветове. Така ще си набавяме най- голямо разнообразие от витамини, минерали и антиоксиданти.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *